Nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Foto: Mapy.cz

Královéhradecký kraj zahájil přípravy na modernizaci rychnovské nemocnice za zhruba 880 milionů

V Rychnově nad Kněžnou začíná očekávaná modernizace a dostavba krajské nemocnice. Celkové náklady, včetně vybavení a technologií, se podle odhadů vyšplhají na 880 milionů korun. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka by v nejbližších dnech měly přijít na řadu samotné stavební práce. Veřejnou zakázku získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Zbývající prostředky půjdou na zajištění stavby, vybavení a zdravotnickou technologii. Podle vedení kraje je dostavba a modernizace rychnovské nemocnice klíčovým projektem pro další rozvoj regionu.

„Oficiálně budeme zahajovat stavbu v nejbližších dnech, zahájíme prvními výkopy základů,“ uvedl hejtman.

Kraj předal staveniště stavební firmě v pátek 17. března. Stavební práce spočívají ve vybudování pavilonu urgentního příjmu, tedy pětipodlažní přístavby pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvaného DIGP. V přístavbě pavilonu DIGP bude také zázemí pro záchrannou službu, sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické, interní se zázemím nebo oddělení odběrů. Projekt počítá i s rekonstrukci tří podlaží současného objektu DIGP, především hlavního vstupu do objektu. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Na projekt dostane kraj dotaci 300 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Letos obdrží kraj 200 milionů korun a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun. Většina těchto prostředků půjde na stavbu. Z dalších dotačních programů získá kraj na vybavení asi 130 milionů korun. Podle vedení kraje by měla být nemocnice zmodernizovaná a dostavěná v polovině roku 2025.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod a zajišťuje zdravotnickou péči oblasti s více než 80 000 obyvateli. Modernizace rychnovské nemocnice je jednou z nejdůležitějších investic v rozvoji průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde působí automobilka Škoda Auto, uvedl kraj. Od modernizace si slibuje i to, že sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dojíždí. 

ČTK