Ministryně financi Alena Schillerová. Foto: MF ČR

Schillerová: Zdravotnictví padá do ztráty. Nesmysl, odpovídá Válek

České zdravotnictví padá do ztráty a funguje už jen díky rezervám zdravotních pojišťoven, které se nebezpečně tenčí, napsala na Twitter exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) jí odpověděl, že výpadek lze bez obtíží pokrýt z rezerv zdravotních pojišťoven. Podle něj Schillerová straší občany, ve skutečnosti negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče nehrozí.

„České zdravotnictví padá do červených čísel. Podle vládou schválené zprávy ministerstvev zdravotnictví a financí bude systém letos hospodařit s deficitem 7,5 mld. Kč. České zdravotnictví už funguje jen díky rezervám zdravotních pojišťoven, které se nebezpečně tenčí,“ napsala na Twitter Schillerová a přiložila graf, který ukazuje záporné saldo resortu v letech 2021 – 2023. Nejzápornější hodnota přitom patří k roku 2021, kdy ještě byla u moci Babišova vláda, Fialova vláda získala důvěru Sněmovny 13. ledna 2022.

„Přesně jak jsme varovali. Je to důsledek loňského snížení plateb za státní pojištěnce a přijetí inflaci neodpovídajícího navýšení těchto plateb pro rok 2023. Umělé snižování deficitu státního rozpočtu na úkor veřejných rozpočtů v režii Zbyňka Stanjury si začíná vybírat své daně,“ dodala Schillerová na svém twitterovém účtu.

Ministr zdravotnictvíl Válek na její příspěvek po necelých dvou hodinách reagoval: „Paní poslankyně, nestrašte občany čísly vytrženými z kontextu. Výpadek lze bez obtíží pokrýt z rezerv zdravotních pojišťoven (k 31. lednu 2023 činily celkové zůstatky fondů zdravotních pojišťoven 61,7 mld.) a nebude mít žádný dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Naopak v roce 2024 díky automatické valorizaci plateb za státní pojištěnce, prosazené naší vládou Vám navzdory, dojde ke zvýšení příjmů systému, což pomůže vyrovnat negativní salda minulých let a stabilizovat finanční stránku systému veřejného zdravotního pojištění.“

Schillerová poté Válkovi doporučila, aby „si pohlídal“ ministra financí Zbynka Stanjuru (ODS). „Aby do rozpočtu peníze na státní pojištěnce vůbec dal. Abyste v lednu nezjistili, že je tam nula, jako se to letos stalo Marianu Jurečkovi (ministr práce a sociálních věcí, KDU-ČSL – pozn. red.) s důchody.“

Nutno dodat, že na Twitteru příspěvek Schillerové úspěch neslavil, spíše naopak. Naprostá většina uživatelů její příspěvek odsoudila s tím, že na vině čísel, se kterými exministryně operuje, je osm let vládnutí hnutí ANO s jeho koaličními partnery.

-jkn-