Foto: unsplash.com

Středomořská strava může snížit riziko demence o čtvrtinu, naznačuje studie

Středomořská dieta obsahující ořechy, mořské plody, celozrnné obiloviny a zeleninu by mohla snížit riziko demence téměř o čtvrtinu. Podle listu The Guardian to vyplývá ze slibného počátečního výzkumu, který by mohl připravit půdu pro novou preventivní léčbu. Údaje od více než 60 000 Britů naznačily, že rostlinná strava může pomoci bez ohledu na genetické riziko člověka.

„Výsledky této rozsáhlé populační studie podtrhují dlouhodobý přínos konzumace středomořské stravy, která je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky, pro zdraví mozku,“ uvedla spoluautorka studie Janice Ransonová z Exeterské univerzity.

„Ochranný účinek této stravy proti demenci byl zřejmý bez ohledu na genetické riziko, a proto je pravděpodobné, že tato dieta bude prospěšná pro lidi, kteří se chtějí zdravě stravovat a snížit riziko demence,“ dodala.

Zjištění publikovaná v časopise BMC Medicine vycházejí z údajů od více než 60 000 osob z britské Biobanky, což je on-line databáze lékařských záznamů a záznamů o životním stylu více než půl milionu Britů.

Výzkumníci hodnotili jednotlivce pomocí měřítek dodržování středomořské stravy a zohlednili genetické riziko demence u každého jednotlivce. V průběhu téměř deseti let se vyskytlo 882 případů této choroby, ale ti, kteří dodržovali přísnou středomořskou dietu, měli o 23 procent nižší riziko vzniku tohoto onemocnění ve srovnání s těmi, kteří se stravovali jinak.

Hledání způsobů, jak snížit riziko vzniku demence, je „hlavní prioritou“ pro veřejné zdraví, uvedl lékař Oliver Shannon, přednášející v oboru výživy a stárnutí člověka na Univerzitě v Newcastlu a hlavní autor studie. „Demence ovlivňuje životy milionů lidí na celém světě a v současné době jsou možnosti léčby tohoto onemocnění omezené,“ řekl.

Podle odborníků, kteří se na studii nepodíleli, je výzkum zajímavý, ale je zapotřebí další zkoumání, které by mělo být rozšířeno o osoby z černošského, asijského a menšinového etnika, zejména proto, že demence je v některých komunitách stigmatizována.

Studie také podle expertů neodráží skutečnost, že lidé, kteří dodržují středomořskou dietu, mají větší pravděpodobnost, že budou mít obecně zdravý životní styl. Není tedy zcela jasné, zda strava sama o sobě snižuje riziko demence, „i když je pravděpodobné, že by tomu tak mohlo být“.

Dietolog Duane Mellor upozornil, že použitý dotazník o jídle neodráží britské stravovací návyky, například že brambory se ve Spojeném království jedí jinak než ve Středomoří. Dodal, že se také nezabýval sociálním aspektem stravování, který je považován za hlavní rys středomořské stravy a může mít ochranný účinek proti demenci tím, že zvyšuje interakci s lidmi.

-čtk-