Ilustračné foto: Freepik

Americký Merck posílí v biotechnologiích. Za Prometheus Biosciences utratí obří částku

Americká farmaceutická skupina Merck, která je v Evropě známá pod označením MSD, převezme pod svá křídla kalifornskou biotechnologickou společnost Prometheus Biosciences. Merck na společnosti Prometheus láká především získání přístupu k nadějným experimentálním lékům na Crohnovu chorobu a celkové zaměření na vývoj léčivých přípravků proti autoimunitním onemocněním. O akvizici jako první informoval deník Wall Street Journal, následně pak řada dalších zahraničních médií.

Farmaceutická skupina Merck (MSD) za Prometheus Biosciences zaplatí 10,8 miliardy dolarů, tedy v přepočtu asi 231,5 miliardy korun. S odkazem na tiskové sdělení samotné společnosti Merck to uvedl britský deník Financial Times.

Merck za jednu akcii společnosti Prometheus Biosciences zaplatí 200 dolarů. To představuje prémii ve výši kolem 75 procent v porovnání s cenou, za kterou se akcie Promethea obchodovaly těsně přes oznámením zamýšlené akvizice. Není proto divu, že akcie společnosti Prometheus Biosciences skokově posílily z přibližně 114 na 194 dolarů. Během jediného měsíce už se zhodnotily o více než 80 procent.

Posílení v imunologii

„Tato transakce zvýší rozmanitost našeho celkového produktového portfolia a je důležitým stavebním kamenem, protože posilujeme udržitelný inovační motor, který posouvá náš růst i do příštího desetiletí,“ řekl Robert Davis, generální ředitel společnosti Merck. Firma tak posílí svou pozici v imunologii, která představuje jeden z nejrychleji rostoucích oborů v rámci farmacie.

Prometheus Biosciences vyvíjí léčbu monoklonálními protilátkami pro ulcerózní kolitidu, typ zánětlivého onemocnění střev, ale také na Crohnovu chorobu. Loni v prosinci biotechnologická společnost oznámila pozitivní výsledky testů, které se nachází zhruba v polovině celého testovacího procesu, u svého hlavního kandidáta na lék tohoto typu onemocnění. Vedle toho vyvíjí několik dalších terapií využívajících strojové učení při identifikaci cílů, na které mají léčiva mířit.

Oznámenou akvizici ještě musí schválit akcionáři společnosti Prometheus Biosciences a také americké regulační orgány. Očekává se, že celá transakce by mohla být dokončena v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku.

Náhrada za zatím patentově chráněný lék

Akvizice je pochopitelně sledovaným obchodem i z pozice analytiků. Ti ji hodnotí vesměs pozitivně. „Získání Promethea je pro Merck pozitivním krokem. Nejen pro něj, ale i pro farmaceutický průmysl jako celek, jelikož aktivity v oblasti akvizic začaly uvadat,“ řekl pro list Financial Times Evan Seigerman, analytik společnosti BMO Capital Markets.

Sídlo firmy Merck KGaA v německém Darmstadtu. Foto: Armin Kübelbeck, CC-BY-SA, Wikimedia Commons

Transakce podle něj může rozhýbat akviziční aktivitu ve farmaceutickém sektoru, a to směrem k mnohem agresivnějšímu využívání volné hotovosti ke skupování biotechnologických společností. Seigerman připomněl, že Merck touto akvizicí rovněž do jisté míry vyřeší svůj „problém“ s lékem Keytruda, jelikož u něho v dohledné době skončí patentová ochrana.

Keytruda patří k nejlukrativnějším léčivům farmaceutické skupiny Merck. Podle listu Financial Times zajistila Mercku v loňském roce příjmy ve výši téměř 21 miliard dolarů (přibližně 450 miliard korun). Patentová ochrana má skončit do konce této dekády, což pro farmaceutickou společnost znamená, že musí hledat alternativy, které by jí byly schopny očekávaný výpadek příjmů nahradit.

Merck chtěl mocně nakupovat už loni

Merck měl přitom v tomto ohledu na plnohodnotného nástupce „spadeno“ už loni v létě. Americký deník Wall Street Journal totiž informoval, že Merck měl jednat se zástupci americké biotechnologické společnosti Seagen, která se zaměřuje na vývoj inovativních léků na rakovinu. Náhrada za Keytrudu by to tedy byla ideální.

Merck tehdy podle Wall Street Jorunal nabízel za jednu akcii Seagenu více než 200 dolarů, což bylo asi 14 procent nad tehdejší tržní cenu na burze. Za společnost Seagen by tak zaplatil kolem 40 miliard dolarů, tedy asi desetkrát více, než jej nyní bude stát nákup společnosti Prometheus Biosciences.

Z akvizice ale nakonec sešlo. Ukázalo se totiž, že o Seagen měl zájem také jeden z největších rivalů Mercku, americká farmaceutická skupina Pfizer. Pfizer přibližně před měsícem oznámil, že Seagen přejde pod jeho „křídla“, a že za něj zaplatí přibližně 43 miliard dolarů (asi 922 miliard korun). Pfizer očekává, že díky Seagenu jeho tržby postupně vzrostou až o 10 miliard dolarů ročně ke konci této dekády.

Zdeňka Musilová