Nemocnice u svaté Anny v Brně. Foto: Wikimedia

Brněnské kardiologické centrum dostalo od ÚHOS pokutu 1,5 milionu korun za nákupy bez zadávacího řízení

Brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 1,5 milionu korun za to, že nakoupilo od Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně léčiva a zdravotnický materiál za 187 milionů bez zadávacího řízení. Centrum se pokutě bránilo podáním rozkladu, ten ale předseda ÚOHS Petr Mlsna zamítl. Rozhodnutí je pravomocné. Centrum ho ale ještě může napadnout žalobou u Krajského soudu v Brně.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie sídlící v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nakupovalo od této nemocnice léky a materiál na základě rámcové dohody, která byla uzavřena jako součást nájemní smlouvy. „Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno porušilo zákon souvislosti s dodávkami léčiv, zdravotnického materiálu a produktů krevní banky od Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, které byly realizovány na základě rámcové dohody uzavřené jako součást Smlouvy o nájmu nemovitosti, o nájmu prostor sloužících podnikání a poskytování dalších služeb. Na základě této dohody zadavatel získával dodávky, za což hradil sjednanou úplatu ve výši ceny léků navýšené o 5 procent, toto navýšení představovalo náhradu nákladů spojených s dodávkami,“ stojí v odůvodnění ÚHOS.

Na základě smlouvy zadavatel odebral a uhradil dodávky v hodnotě převyšující 187 milionů korun včetně DPH. „Zadavatel dodávky nepoptával v zadávacím řízení, neboť se dle jeho názoru jednalo o horizontální spolupráci dvou veřejných zadavatelů, pro kterou však podle zjištění Úřadu nebyly splněny zákonné podmínky,“ vysvětlil úřad.

Centrum v rozkladu požadovalo snížení pokuty, tomu ale předseda ÚOHS nevyhověl. „Pochybení zadavatele bylo typově nejzávažnější, neboť došlo zcela k vyloučení konkurenčního prostředí,“ uvedl ÚHOS. Ten však zohlednil fakt, že zadavatel nakupoval od jiného veřejného zadavatele, který přinejmenším část dodávek sám soutěžil. Pokuta je ve výši přibližně 8 procent maximální možné sazby, což odpovídá sankcím uloženým v obdobných případech.

-red