Foto: Senát ČR

Jak pomoci ukrajinskému zdravotnictví? Ruku podávají i Češi

Rehabilitace, popáleninová medicína i duševní zdraví – to všechno jsou oblasti, na které je třeba se zaměřit při obnově Ukrajiny. Zdravotnictví se tak stává vedle energetiky a vojenství další strategickou oblastí, na kterou je třeba se zaměřit. Tomu, jak to udělat, se věnoval kulatý stůl pod názvem Obnova Ukrajiny příležitostí pro české zdravotnictví, který se konal v úterý na půdě senátního výboru pro zdravotnictví.

Na Ukrajině bylo poničeno více než devět stovek nemocnic, které se staly cíli v rámci vojenské taktiky. Zranění vojáci i civilní obyvatelstvo potřebují rehabilitační péči, nezbytná je také protetika, popáleninová medicína či plastická chirurgie. A to ani nemluvíme o oblasti duševního zdraví, v jejímž rámci bude třeba řešit traumata, následky sexuálního násilí a řadu dalších problémů. Proto je třeba poskytnout podporu tamním terapeutům a dalším odborníkům tak, aby pacientům byli schopni poskytnout adekvátní pomoc.

„Už teď je řada příkladů naprosto špičkové spolupráce při péči o ukrajinské pacienty zraněné v boji. Ukrajinský systém zdravotnictví není moc kompatibilní, ale jejich vláda funguje a chystá nebo provádí reformy. Naše pomoc a sdílení know-how povede i k příležitostem pro české odborníky a firmy,“ napsal na svém Facebooku náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, který se spolu s ministrem Vlastimilem Válkem kulatého stolu v Senátu zúčastnil. Vedle nich na akci nechyběly ani další veřejné instituce a firmy, které mají zájem na Ukrajině pracovat a pomáhat s obnovou.

-red-