Foto: Nemocnice Sušice

Městská nemocnice v Sušici míří do správy kraje, jednání ale ještě pokračují

Krajští zastupitelé dnes schválili záměr, podle něhož by městskou nemocnici v Sušici provozoval Plzeňský kraj, a to nejdříve od ledna 2024. Musí to ještě v úterý projednat radní Sušice a následně 12. dubna zastupitelé. Uvedl to náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Všichni diskutující i zástupci města se shodli na tom, že nemocnici chtějí zachovat. Vedení kraje má zatím podmínku, aby Sušice bezúplatně převedla movitý i nemovitý majetek nutný k provozování nemocnice. Podle vedení města i některých zástupců opozice, zejména z ODS, by bylo právně čistější, pokud by jedenáctitisícové město majetek kraji zatím pronajalo.

Nemocnice se zhruba 200 zaměstnanci se dlouhodobě potýká s personálními i finančními problémy. Teď tam není žádná akutní péče. Lůžková chirurgie nefunguje přes dva roky a od února je zavřené i interní oddělení. Z lůžkových kapacit je v provozu jen léčebna dlouhodobě nemocných s 80 obsazenými lůžky, dále nonstop chirurgická ambulance a první pomoc, rehabilitace a laboratoře.

Opoziční návrh na pronájem nevyšel

„Navrhuji desetiletý pronájem nebo výpůjčku, aby se zjistilo, v jakém rozsahu je možné krajem tu nemocnici provozovat,“ řekl opoziční zastupitel a senátor Vladislav Vilímec (ODS). Chápe, že je vedení města opatrné, když nezná rozsah péče, kterou by tam kraj garantoval. Rizikovost převodu by podle něj mělo posoudit ministerstvo vnitra nebo financí, řekl. Vilímcův protinávrh ale zastupitelé neschválili.

Převod majetku do vlastnictví kraje doporučila pracovní skupina vytvořená pro možné začlenění Sušické nemocnice s.r.o. do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje, do níž patří čtyři akutní nemocnice a dvě lůžková zařízení následné péče. „Dnes jsme schválili záměr, že kraj je připraven převzít nemovitosti i provoz nemocnice, a to bezúplatně formou darování. S tím, že v této chvíli tam nejsme schopni garantovat rozsah zdravotní péče. To by bylo předmětem až následného jednání, pokud město tento záměr schválí,“ řekl Hais, který je také zastupitelem Sušice.

Kriticky chybí lékaři

Převzetí směřuje k 1. lednu 2024. Do té doby by kraj nechal zpracovat personální, ekonomický, provozní a výkonnostní audit a znalecké posudky movitého a nemovitého majetku. „Teprve pak bychom mohli říct, jakou péči jsme tam schopni zajistit,“ řekl Hais. Podle něj má nemocnice zatím dostatek středního personálu, ale kriticky chybí lékaři, aby se mohla obnovit akutní lůžková interna, což by kraj do budoucna uvítal, zejména proto, že současný stav zahlcuje nemocnice v Klatovech a také ve Strakonicích.

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) dnes městu slíbil, že pokud Sušice záměr schválí, tak se okamžitě vytvoří společný pracovní tým, v němž budou zástupci kraje, jeho nemocnic, města a Sušické nemocnice a zadají se audity. „Podmínky, nemovitosti, rozsah péče a další by pak řešila případná smlouva o bezúplatném převodu. Tu by pak znovu schvalovala obě zastupitelstva,“ uvedl. Pokud sušické zastupitelstvo příští středu převod neschválí, sednou si opět obě strany ke stolu a budou jednat dál. „Pronájem nemocnice ale pro nás není strategický,“ konstatoval hejtman.

„Máme právní stanoviska k rizikovosti schválení převodu nemocnice pod kraj bez nějaké garance poskytování péče, která by mohla vyvážit to, že bychom převedli majetek v hodnotě 350 až 400 milionů korun,“ uvedl místostarosta města Karel Požárek (Sušická veřejnost), který od března nemocnici dočasně vede. Podle něj je vedení města „trochu zklamané“ tím, že byla předložena varianta, která není právně možná. Dodal ale, že vítá nabídnutou možnost dalších jednání, během nichž by se mohl postoj kraje přehodnotit. „Z mého pohledu byl lepší a vyvážený návrh pana zastupitele Vilímce, že by si kraj vzal nemocnici do pronájmu. A nevidím jediný důvod, proč by to nešlo,“ řekl starosta Petr Mottl (ODS). Dodal, že je pro něj varianta bezúplatného převodu bez záruk rozsahu péče nepřijatelná, právně komplikovaná a riziková.

Město by chtělo kompenzovat darování majetku nemocnice garancí kraje, že obnoví alespoň lůžkové interní oddělení. Podle kraje to ovšem slíbit nelze. „My to garantovat nemůžeme, bylo by to nefér, protože personál v této chvíli nemáme. A ani Klatovská nemocnice – největší krajská – není schopná uvolnit lékaře,“ řekl Hais. Dodal ale, že podle neformálních jednání by tam zdravotní pojišťovny internu podpořily.

ČTK