Vizualizace: KN Liberec

Odstartovala stavba centra urgentní medicíny v Liberci, hotovo bude za tři roky

Výstavba Centra urgentní medicíny za více než tři miliardy korun začala dnes v LIberci symbolickým poklepáním na jeho základní kámen za účasti prezidenta Petra Pavla. Pro rozvoj nemocnice jde o zásadní stavbu, hotová by měla být za 38 měsíců, tedy do začátku léta 2026.

„My poskytujeme péči srovnatelnou s univerzitními nemocnicemi, ale nemáme na to ty podmínky, 37 budov, průměrné stáří 99 let, takhle to dál už nejde,“ řekl dnes ČTK generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Pro nemocnici jde o nejvýznamnější počin za několik desítek let, což ocenil i prezident. „Dovést takto velký projekt k realizaci vyžaduje téměř nadlidské úsilí,“ řekl Pavel.

Výstavbu připravovalo největší zdravotnické zařízení v kraji přes deset let. Centrum urgentní péče by mělo odstranit největší nedostatky nemocnice. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu.

Výstavba zásadně promění dolní část rozlehlého nemocničního areálu, který je v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Už před několika lety nechala nemocnice zbourat tři domy v Kristiánově ulici, letos půjde k zemi i stará interna z roku 1848. Místo toho vyrostou v prostoru pod heliportem dvě budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Přibude i nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část. Výstavbu pavilonu zaplatí nemocnice a její akcionáři, tedy kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant.

Stavba bude omezovat chod největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji přes tři roky. Přípravnými pracemi začala stavba před dvěma týdny. Kvůli výstavbě je už nyní uzavřený pro všechna vozidla hlavní vjezd do nemocničního areálu a obousměrný provoz se změnil na jednosměrný. Kvůli úbytku míst je dražší parkovné. Od další části areálu je navíc odříznuta budova D, kde jsou oddělení následné péče, stomatochirurgie, ORL a oční.

-čtk-