Ilustrační foto: Freepik.com

Ostravská univerzita žádá o akreditaci oboru Zubní lékařství

Ostravská univerzita zaslala Národnímu akreditačnímu úřadu (NAÚ) oficiální žádost o akreditaci nového oboru Zubní lékařství na Lékařské fakultě. V případě získání akreditace plánuje vypsat přijímací řízení ve zkrácené lhůtě, aby studenti mohli nastoupit již od začátku nadcházejícího akademického roku. Novinářům to dnes sdělil děkan Lékařské fakulty Rastislav Maďar.

Do prvního ročníku by mohlo nastoupit 20 studentů, pro které fakulta připravuje potřebné zázemí. „Aktuálně dokončujeme finální detaily prostor, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nachází výukové trenažéry, zubní laboratoř, stomatologická křesla a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů,“ uvedl Maďar.

Zázemí i ve Fakultní nemocnici Ostrava

Fakulta podle Maďara řeší i potřebné personální zajištění výuky. „Máme za sebou desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit,“ řekl Maďar. Dodal, že zázemí pro výuku budou mít případní budoucí studenti stomatologie také ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vznikají nové stomatologické ordinace i laboratorní zázemí nezbytné k jejich praktické výuce.

Aby mohla Lékařská fakulta Ostravské univerzity zažádat o akreditaci Národní akreditační úřad, potřebovala souhlasné stanovisko ministerstva zdravotnictví, na které čekala několik měsíců. Po jeho obdržení akreditační spis, který má přes 1800 stran, ještě aktualizovala a doplnila o jména dalších nových pedagogů. Kvůli aktualizaci musel spis opětovně projít Radou pro vnitřní hodnocení Ostravské univerzity, což je kontrolní orgán školy, který dohlíží na systém zajišťování vnitřního hodnocení kvality vzdělávací činnosti. Následně byl spis odeslán NAÚ.

Zubař chybí až sto tisícům obyvatel

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil také Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu.

Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékaři chybí v kraji nejméně osmdesáti až sto tisícům obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než deset let. Například nemocnice v Krnově na Bruntálsku či Bohumíně na Karvinsku se tak snaží zajišťovat stomatology vlastními silami a podílí se na vzniku nových zubních ordinací.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity se v minulosti potýkala s problémy, Národní akreditační úřad prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta tedy nemohla přijímat nové studenty. Nakonec akreditaci získala, ale nikoli na standardních deset let, ale jen na pět. Problémy fakulty a nezískání akreditace vedly k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka, jehož nahradil epidemiolog Maďar.

ČTK, -les-