Foto: Pixabay

Senát asi rozšíří věkový limit pro vybraná hrazená očkování mládeže

Senátoři zřejmě rozšíří věkové rozpětí pro hrazené očkování dívek a chlapců proti lidskému papilomaviru (HPV) a meningokokům. Očkovat by do budoucna mohli nově i hygienici a epidemiologové. Na změnách se dnes jednomyslně shodl senátní zdravotnický výbor. Úpravy, s nimiž zástupci ministerstva zdravotnictví souhlasili, chce vtělit do novely o ochraně veřejného zdraví. Pokud to schválí i Senát jako celek, novelu znovu posoudí Sněmovna.

Očkování proti HPV, který je původcem rakoviny děložního čípku, je nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění lidem mezi 13. a 14. rokem věku. Návrh senátorů v čele s onkologem a dětským lékařem Karlem Zitterbartem (za STAN) má toto „očkovací okno“ rozšířit na 11 až 15 let věku. Podobně chtějí senátoři rozšířit i věkový limit pro hrazené očkování mládeže proti meningokokům, které nyní stát platí dívkám a chlapcům od 14 do 15 let.

Předseda výboru Roman Kraus (ODS) spolu s kolegy prosadil návrh, aby očkování mohli kromě lékařů nově provádět také hygienici a epidemiologové a zdravotní ústavy. Slibuje si od toho rozšíření počtu očkovacích míst.

Další Krausova úprava má hygienikům umožnit, aby povolení pro dočasné překročení hlukových limitů vydávali jen u budoucích staveb a měli právo je kdykoli odebrat. Novela má zakotvit informování obecních úřadů o zahájení řízení o vydání dočasného povolení překračovat hlukové a vibrační limity například u dálnic a železnic. Obce podle dřívějšího senátního návrhu měly být přímo účastníky těchto řízení, jimiž jsou nyní jen žadatelé o povolení.

Původní vládní novela měla v souladu s evropskou směrnicí zvýšit bezpečnost dodávané pitné vody. Ukládá provozovatelům vodovodů povinnost zpracovat plán rizik a jejich řešení pro celý systém od vodního zdroje po kohoutek odběratele. Zdravotnická, sociální a ubytovací zařízení by musela mít vlastní posouzení rizika šíření legionelly a u starých budov i výskytu olova. Kontrolovat kvalitu dodávané vody musí provozovatelé vodovodů už teď. Rozsah těchto kontrol má vycházet z posouzení rizik, které má být nově trojstupňové. Zvlášť se mají posuzovat místa odběru surové vody, vodovody a rozvody vody v budovách.

Poslanci se rozhodli novelou zrušit ustanovení, podle něhož lidé pracující v potravinářství potřebují takzvaný potravinářský průkaz, který byl vydáván na neurčito. Sněmovna zahrnula do předlohy rovněž rozšíření zákazu charakteristických příchutí a aromat i na zahřívané tabákové výrobky, jak vyžaduje evropská směrnice. Zákaz mají členské státy zapracovat do svých právních řádů s účinností od 23. října.

-čtk-