Ilustrační snímek. Foto: Freepik.com.

Telemedicína může mít i rizika, varuje předsedkyně pediatrů

Legislativní ukotvení telemedicíny v chystané novele zákona o zdravotních službách může přinést nové možnosti v poskytování lékařské péče v mnoha oborech. Výjimkou není ani pediatrie. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilony Hülleové s tím ovšem mohou být spojena i rizika. „Pro lékaře paradoxně nemusí telemedicína znamenat úsporu času, ale spíše větší časovou zátěž. Zároveň přináší vyšší riziko pochybení nebo špatného rozhodnutí,“ upozorňuje. Obává se i možnosti, že pracovně přetížení rodiče by mohli po pediatrech vyžadovat telemedicínské služby na úkor lékařské péče v ordinaci, což by mohlo být v neprospěch dítěte.

Má být poskytování telemedicíny jako lékařské služby pro lékaře povinné, nebo jen dobrovolné?

Nejsem příznivcem nakládání dalších povinností na lékaře, v oblasti telemedicíny to platí dvojnásob. Pokud půjde o prospěšné lékařské služby, prosadí se samy, bude o ně zájem nejen ze strany pacientů, ale také lékařů. Lékař však musí mít na poskytování služeb v oblasti telemedicíny dostatek času. A musí zvážit všechna zvýšená rizika jak pro pacienty, tak i pro něj jako lékaře, která jsou s jejím využíváním spojena. Obor od oboru bude přístup lékařů odlišný, stejně jako možnosti využití telemedicíny.

Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. Foto: archiv Ilony Hülleové.

V jaké míře by měla být telemedicína regulována? Více, či naopak méně a volněji?

Telemedicína určitě bude muset být regulována a provázána s tradičními formami zdravotních služeb. Bude velmi záležet na úhradě, vedení zdravotnické dokumentace i na tom, kdo ji bude poskytovat.

Jaká pozitiva, nebo naopak rizika pro lékaře a pacienty může legislativní ukotvení telemedicíny přinést?

U pacientů může být telemedicína vítaná zejména u mladší generace. Protože mladým lidem umožní poskytování některých služeb v jejich sociálním prostředí, z jejich pohledu jim ušetří čas a možná zvýší i dostupnost některých služeb. Na druhou stranu je stále pro pacienty na prvním místě osobní kontakt s jejich lékařem, vyžadují dostatek času na vyšetření, na komunikaci o jejich potížích i na diskuzi o možných řešeních. Pro lékaře paradoxně nemusí telemedicína znamenat úsporu času, ale spíše větší časovou zátěž. A zároveň přináší vyšší riziko pochybení nebo špatného rozhodnutí. Pro nás lékaře, kteří pečujeme o děti a pracujeme také s jejich rodiči, je osobní kontakt a vyšetření dítěte zásadní. Zejména u dětí s akutními potížemi, které dané dítě neumí popsat, je velmi důležité podrobné sledování chování dítěte v ordinaci a jeho pečlivé vyšetření. Základem je podrobný odběr anamnézy od rodičů, často ji doplňujeme i v průběhu vyšetření dítěte nebo po něm. Praktičtí lékaři mají velkou výhodu v tom, že mají dlouhodobé a komplexní znalosti o zdravotním stavu pacienta. Přesto je otázkou, nakolik telemedicínu budou v budoucnosti využívat. Dle mého názoru v případě telemedicíny skutečně stoupá riziko pochybení či špatného rozhodnutí. Obávala bych se rovněž vyžadování telemedicíny po pediatrovi ze strany pracovně přetížených rodičů na úkor poskytnutí zdravotních služeb v ordinaci, což by mohlo být v neprospěch dítěte a zhoršení jeho zdravotního stavu.

Jaké druhy zdravotní péče lze podle vás prostřednictvím telemedicíny poskytovat a u jakých to vůbec nepřichází v úvahu?

Dovedu si představit využití telemedicíny v ambulantní péči u některých oborů, ale nedovedu si to představit v případě neodkladné či akutní péče. Jako pozitivum to vnímám při kontrole u některých stabilizovaných pacientů s chronickou diagnózou, sledování vybraných funkcí či parametrů těchto pacientů. V naší odbornosti praktických lékařů pro děti a dorost jsme však natolik přetíženi, že si nedovedu představit, kdy najít čas na telemedicínu. Vycházím i ze zkušeností například s distanční péčí v době covidu i po ní, kdy bezpečnější, rychlejší a snadnější je pro nás dítě vyšetřit v ordinaci, včetně možnosti podle potřeby odebrat nezbytná laboratorní vyšetření či využít možnosti rychlé diagnostiky.

Seznámila jste se s návrhem novely zákona o zdravotních službách a jaké k ní máte v oblasti telemedicíny nejzásadnější připomínky?

Návrh novely zákona o zdravotních službách jsem neviděla, proběhly pouze diskuze o možných změnách.

-les-

Názory dalších tuzemských osobností na otázku chystaného legislativního ukotvení telemedicíny představíme v dalších článcích Zdravotnického deníku.