Foto: Michaela Koubová

Zákon o sociálně-zdravotním pomezí jde na vládu

Změnový zákon, který zavádí nový typ služby na sociálně zdravotním pomezí, posoudí zítra vláda. Novinka by měla být určena pro lidi příliš nemocné na to, aby žili v pobytových sociálních službách, kteří ale zároveň vyžadují i sociální péči. Úprava ovšem zavádí i další změny, například rozšiřuje spektrum sociálních služeb, kde bude možno poskytovat zdravotní péči, i na některá nepobytová zařízení.

Novela zákona o sociálních službách a také o zdravotních službách vznikla ve spolupráci MPSV a ministerstva zdravotnictví. Měla by přitom zlikvidovat výjimky na obou stranách a dát vznik službě, která bude skutečně odpovídat potřebám dlouhodobě velmi nemocných lidí.

„Nyní je to tak, že v sociálních službách funguje odbornost 913 (zdravotní sestra v sociálních službách, pozn. red.), a to na základě výjimky. Opačně zase funguje paragraf 52 pro sociální služby ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje sociální služba bez platné registrace. Stávající stav má ty dopady, že se pak na poskytovatele nevztahují plné povinnosti, a my tak plně negarantujeme vysokou kvalitu služeb,“ popsala nedávno vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV Zdislava Odstrčilová s tím, že nová služba by měla být vždy prováděna na základě platného oprávnění nebo registrace (psali jsme také zde).

V novém typu služby by mohl být i další zdravotník, například fyzioterapeut či nutriční terapeut, takže by měla být zajištěna komplexní péče. Úhrada má probíhat platbou za lůžkoden, v níž je zahrnuta i práce těchto odborníků. Paušální platba bude stanovena pro několik kategorií pacientů rozčleněných na základě indikace lékaře, přičemž ta nejnižší se má pohybovat kolem 1800 korun za lůžkoden. K poskytování nového typu služby nebudou poskytovatelé nuceni, půjde o jejich rozhodnutí, jakou péči chtějí svým klientům nabídnout.

Další změnou je, že zdravotní sestry v sociální péči budou moci nově působit také například ve stacionářích, centrech denních služeb či v odlehčovacích službách. Sociální služby tak budou moci čerpat více ze zdravotního pojištění.

-mk-