Foto: Flickr

Vláda schválila plán proti závislostem. Počítá se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím

Vláda schválila Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025. Plán reaguje na aktuální situaci a stanovuje témata, kterým by se Česká republika měla v tomto období prioritně věnovat. Vychází z programového prohlášení vlády, které se historicky poprvé zabývá řešením problematiky závislostí.

„Při řešení problematiky závislostí budeme uplatňovat politiku postavenou na vědecky ověřeném a vyváženém konceptu prevence rizik a snižování škod, přičemž zajistíme dostatečné financování jak preventivních programů, tak i služeb a regulace návykových látek, které bude odpovídat míře jejich škodlivosti,“ stojí v programovém prohlášení vlády z 6. ledna 2022.

Prvním prioritním tématem Akčního plánu je zajištění dostupné sítě služeb prevence a léčby závislostí. Plán má ambici připravit zásadní systémové změny v jejich zajištění a financování, včetně projednání návrhu tzv. Adiktologického zákona (psali jsme zde). Navýšení finančních prostředků do oblasti preventivně-léčebných opatření může veřejným rozpočtům uspořit významné společenské náklady, které mohou podle odhadů ročně dosahovat až 250 miliard Kč. Nejvíce nákladů jde na vrub kouření a užívání alkoholu. S alkoholem se pojí také největší sociální dopady. Zároveň se v 90. letech rozpadla síť pomoci a léčby závislosti na alkoholu a od té doby nebyla nahrazena. Akční plán zdůrazňuje také podporu výzkumu a nových přístupů k řešení závislostí, jako je například princip snižování dopadů rizikového chování (psali jsme zde). 

Cílem je předcházet rizikům spojeným se zcela nekontrolovaným legálním či naopak nelegálním trhem a omezit dostupnost návykových látek osobám mladším 18 let. Plán proto počítá s přípravou návrhu přísně regulovaného trhu s konopím v prostředí České republiky, včetně zevrubného hodnocení dopadů regulace konopí. „Máme již dost čísel k tomu, abychom věděli, jak regulovat efektivně. Nejzranitelnější skupina jsou v tomto smyslu děti a mladí lidé. Mix systému prevence, daňové regulace a cenotvorby, a dostupné sítě včasné pomoci neukončí problém se závislostmi. To možné není a je to nerealistická a někdy až škodlivá ideová ambice. Dopady ale dokážeme výrazně snížit, a to jak ty sociálně-zdravotní, tak také ekonomické,“ říká národní koordinátor Jindřich Vobořil.

S tím souvisí téma efektivního nastavení daní u produktů se závislostním potenciálem. Podle Akčního plánu by zdanění těchto produktů mělo zohledňovat různou míru jejich škodlivosti. Efektivním výběrem daní chce, včetně práce se stínovou ekonomikou, přinést ročně mezi 11 až 15 miliardami korun do státního rozpočtu. Daňový systém v politice v oblasti závislostí vnímá také jako nástroj, který přináší zdroje k financování preventivně léčebných opatření, a to primárně z výnosu spotřební daně, zejména z tabákových a nikotinových výrobků a jejich alternativ, alkoholických nápojů, daně z hazardních her, případně z regulovaného trhu s konopím.

V souvislosti s ukrajinskou krizí a uprchlickou vlnou se plán věnuje i dopadům na situaci v oblasti užívání drog v Česku. Je proto potřeba navýšit kapacitu některých typů adiktologických služeb, zejména nízkoprahových programů s cílem posílit distribuci materiálů podporujících harm reduction neboli snížení dopadů rizikového chování, testování na infekční nemoci a zvýšení dostupnosti jejich léčby, zejména hepatitidy typu C.

Akční plán zvažuje také rovnováhu mezi potřebnými regulativními opatřeními a svobodou jednotlivců, princip svobodného trhu a míru škodlivosti jednotlivých závislostních produktů. K plnění prioritních témat budou rozpracovány konkrétní kroky, které budou předloženy ke schválení Radě vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí do konce června 2023.

-ns-