Foto: Pixabay

Sněmovna schválila návrh zákona, který zahrnuje děti cizinců do veřejného zdravotního pojištění

Vláda dnes schválila ve třetím čtení novelu zákona o azylu cizinců, která zahrnuje děti cizinců s dlouhodobým pobytem z třetích zemí do 18 let do veřejného zdravotního pojištění. Podle zákona bude pojistné za děti platit zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník na účet příslušné zdravotní pojišťovny za celý kalendářní měsíc. Pojištěncem by mělo být každé dítě, které se narodí území České republiky a jeho matka má povolený dlouhodobý pobyt na území České republiky, a to do konce měsíce, ve kterém tato osoba dovršila 60 dnů věku a dále po dobu řízení žádosti o povolení k dlouhodobému či trvalému pobytu na území České republiky podané za tuto osobu, byla-li žádost podána do 60 dnů ode dne jejího narození. 

Narození pojištěnce je zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník povinen oznámit zdravotní pojišťovně, u které je pojištěna matka dítěte v den jeho narození do 8 dnů. Pokud matka není zdravotně pojištěna podle tohoto zákona, oznámí zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník dítěte jeho narození zdravotní pojišťovně, u které je pojištěn otec dítěte v den jeho narození. Nejsou-li rodiče zdravotně pojištěni podle tohoto zákona, oznámí zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník dítěte jeho narození Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky. 

Novele zákona se dostávalo stran oponentů značné kritiky. „Navrhované řešení absolutně nereflektuje na riziko porodní a zdravotní turistiky – jedinou překážkou bude statut dlouhodobého pobytu. Veřejné zdravotní pojištění je nárokové, tomuto riziku nelze zabránit, navíc z pojištění se musí platit, i když se pojistné hradit nebude. U cizinců s dlouhodobým pobytem je riziko nehrazení vysoké, úspěšnost vymáhání pojistného se rovná nule,“ stojí v pozměňovacím návrhu zákona o azylu cizinců, který předložil poslanec hnutí STAN Jan Kuchař.

Podle poslance Kuchaře lze problémy s předčasně narozenými dětmi nebo dětmi cizinců s dlouhodobým pobytem, které onemocní v České republice řešit jednoduchou úpravou, regulací příslušných ustanovení o zdravotním pojištění cizinců nad 90 dnů v rámci zákona o pobytu cizinců. 

-ns-