Vnitro chce, aby vláda mohla zvyšovat kmenové jmění státních podniků z majetku státu

Zakladatelé státních podniků by mohli se souhlasem vlády navrhovat zvýšení kmenového jmění podniků nikoli z vydělaných prostředků, nýbrž z majetku státu. Navrhuje to novelou zákona o státním podniku ministerstvo vnitra. Podle vnitra se urgentní potřeba novely ukazuje v souvislosti s Českou poštou. Státním podnikem s právem hospodařit se státním majetkem se chce od roku 2024 stát i dosavadní příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic.

Ministerstvo vnitra považuje návrh za urgentní vzhledem k situaci České pošty a navrhuje, aby poslanci odsouhlasil návrh už v prvním čtení.

Financování podniků v naléhavém státním zájmu

Kmenové jmění státních podniků by se zvyšovalo souhlasem vlády ve chvíli, kdy by to vyžadoval „zájem státu“.

Nově navrhované ustanovení §4 zákona o státním podniku má znít takto: (4) Zakladatel může zvýšit kmenové jmění podniku o majetek, který podnik v průběhu provozování své podnikatelské činnosti nabyl. Zakladatel může dále po předchozím souhlasu vlády zvýšit z majetku státu kmenové jmění podniku, vyžadují-li to naléhavé strategické, hospodářské, společenské, bezpečnostní nebo jiné zájmy státu. V ČR je šedesát státních podniků Podle stávajícího zákona o státním podniku je „státní podnik je specifickou právnickou osobou, kterou zakládá stát za účelem využití státního majetku k podnikatelské činnosti a zapojení do tržního prostředí“. Jeho účelem je plnění významných strategických, hospodářských, společenských, bezpečnostních nebo dalších zájmů státu. Kromě…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová