Americký senátor Bernie Sanders. Foto: Wikimedia Commons

Cenovky za léky na hubnutí jsou příliš tučné, vadí americkému senátorovi Sandersovi. Obrátil se proto na výrobce

„Žádný lék, ať je jakkoli skvělý, nemá hodnotu, pokud si ho lidé nemohou dovolit,“ řekl americký demokratický senátor za stát Vermont a bývalý kandidát na prezidenta Bernie Sanders. Svými slovy mířil na výrobce oblíbených léčivých přípravků proti diabetu – Ozempic a Wegovy – které si získaly popularitu i díky svému příznivému účinku na snižování tělesné hmotnosti. Tyto léky však nejsou zadarmo. Některé zdravotní pojišťovny k nim kvůli jejich vysokým cenám již omezili přístup nebo ukončili úhradu. To je důvod, proč Sanders coby předseda senátního výboru pro zdraví, vzdělání, práci a důchody zahájil vyšetřování s cílem zjistit, zdali si výrobci těchto léčiv neúčtují příliš mnoho peněz. O iniciativě amerického senátora píše zpravodajský web The New York Times.

Jak Ozempic, tak Wegovy jsou léky vyráběné dánskou firmou Novo Nordisk, které za pomoci účinné látky semaglutid snižují krevní cukr a regulují množství inzulinu v těle. Po lécích je však velká poptávka nejen mezi diabetiky, ale i lidmi s nadváhou, kteří se díky nim snaží rychleji zhubnout, což jenom drží cenu vysoko. Senátor Sanders se v jednom v nedávných rozhovorů vyjádřil v tom smyslu, že ceny musí být „sníženy, aby si je spotřebitelé mohli dovolit a aby vlády při jejich poskytování nezkrachovaly“.

Stejná látka, různá cena

Deník The New York Times uvádí, že ceníková cena přípravku Ozempic, který je schválen pro léčbu cukrovky 2. typu, se pohybuje kolem 968 dolarů (asi 23 tisíc korun) za balení. Jedno balení léku Wegovy, který je schválen k hubnutí a ke snížení rizika srdečních problémů u některých dospělých s obezitou, pak stojí 1349,02 dolarů (asi 32 tisíc korun). A to přijde Sandersovi příliš. Napsal proto dopis výkonnému řediteli společnosti Novo Nordisk Larsi Fruergaardu Jorgensenovi, v němž ho jménem výboru požádal o interní sdělení o cenách těchto léků ve Spojených státech, kde jsou údajně vyšší než v jiných zemích. Výbor si rovněž vyžádal zdůvodnění, proč si společnost účtuje za Wegovy více, když oba léky obsahují stejnou sloučeninu, totiž semaglutid, a zeptal se, zda společnost Novo Nordisk „podstatně sníží“ ceny obou léků. Lhůtu, od níž by rád dostal odpověď, výbor stanovil na 8. května.

Již nyní jejich iniciativa vzbudila reakci společnosti. Mluvčí Novo Nordisku v prohlášení napsal, že společnost souhlasí s tím, že „přístup k těmto důležitým léčebným postupům je pro pacienty v systémech Medicare, Medicaid (programy zdravotní péče v USA; Medicare je primárně určen pro seniory a některé osoby s postižením, Medicaid je zaměřen na podporu osob s nízkými příjmy a další specifické skupiny, pozn. red.), a na komerčních trzích zásadní“, ale současně dodal, že „je snadné příliš zjednodušit vědu, která se zabývá pochopením nemocí a vývojem a výrobou nových léčebných postupů, stejně jako složitostí amerických a globálních systémů zdravotní péče“. Mluvčí dále uvedl, že společnost Novo Nordisk je i nadále „odhodlána spolupracovat s tvůrci politik na prosazování řešení podporujících přístup a cenovou dostupnost pro všechny pacienty“.

Nejde ale pouze o Novo Nordisk. Sanders oznámil, že hodlají stejným způsobem prošetřit i ceny konkurenčních léků Mounjaro a Zepbound od americké farmaceutické společnosti Eli Lilly. „Jde o plošný problém,“ řekl senátor.

Ceny sníží až konkurence na trhu

Přestože zmíněné léky hradí většina velkých amerických zdravotních pojišťoven, liší se rozsah jejich úhrady. Americký deník píše, že zdravotní pojišťovny a zaměstnavatelé se snaží udržet krok s náklady a některé z nich již k těmto lékům omezily přístup nebo ukončily jejich úhradu. „Jsme za bodem zlomu,“ cituje deník ekonomku pro zdravotnictví z Northwestern Medicine Lindsay Allenovou.

Státní programy v rámci Medicaid hradí Ozempic v indikaci na diabetes, nemají však zákonnou povinnost ho hradit v léčbě proti obezitě. Pojistné plány v rámci tzv. Medicare Part D, který pomáhá klientům platit za léky na předpis, které si sami aplikují, také nehradí léky na samotné hubnutí, ačkoli tyto plány mohou hradit Ozempic na cukrovku a Wegovy, pokud se používá k léčbě kardiovaskulárních problémů. „Tato nejednotná úhrada a vysoká cena léků způsobily, že mnoho pacientů k nim nemá přístup,“ píše americký deník.

Podle odborníků ceny léků se semaglutidem nakonec přirozeně klesnou v důsledku vstupu nových hráčů na trh. Oslovená ekonomka Allenová sama vyjádřila pochyby nad tím, že by se jejich ceny snížily v důsledku šetření senátního výboru. „Teď není doba, kdy by si některý z těchto výrobců řekl: Hej, z dobroty srdce, pojďme do toho a snižme ceny,“ řekla.

Podle odhadů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí trpí obezitou téměř 42 procent dospělých Američanů a více než 11 procent populace má cukrovku. „Když se zamyslíte jen nad tím, kolik lidí by mohlo mít nárok na užívání těchto produktů, začne se vám opravdu honit hlavou, jak to zaplatit,“ cituje deník odbornici na zdravotní politiku z Vanderbilt University School of Medicine Stacii Dusetzinovou. Dodala, že tyto náklady se ještě zvyšují v důsledku toho, že pacienti tyto léky užívají do konce života.

-fk-