Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL). Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Výbor pro evropské záležitosti ocenil český příspěvek do evropské Strategie pro globální zdraví

Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) na dnešním jednání Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny ČR komentoval dění kolem připravované revize evropské Strategie pro globální zdraví, jež by mohla být na evropské úrovni projednávána již během května. „Výbor vzal naši zprávu na vědomí, podpořil rámcovou pozici vlády a explicitně ocenil český příspěvek do Strategie pro globální zdraví, jímž je vytvoření neformálního kooperačního mechanismu, který pomůže se sdílením informací z nejrůznějších globálních zdravotních fór,“ prozradil v rozhovoru pro Zdravotnický deník.

Co bylo obsahem vašeho dnešního vystoupení na jednání Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny?

Už v listopadu loňského roku byla Ministerstvem zdravotnictví ČR představena rámcová pozice k chystané revizi evropské Strategie pro globální zdraví, se kterou je výbor seznámen. Dnes jsme komentovali naši komunikaci vůči Evropské komisi, Evropskému parlamentu a Evropské radě. Je podstatné, že strategie představená během českého předsednictví v Radě Evropské unie (EU) bude finálně materializována ideálně už v květnu 2023 v rámci jednání EPSCO (Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele) pod švédským předsednictvím.

Jak vaši zprávu výbor přijal?

Výbor vzal naši zprávu na vědomí, podpořil rámcovou pozici vlády a explicitně ocenil český příspěvek do Strategie pro globální zdraví, jímž je vytvoření neformálního kooperačního mechanismu, který pomůže se sdílením informací z nejrůznějších globálních zdravotních fór, jako je například WHO (World Health Organization – Světová zdravotnická organizace). Tento mechanismus bude přínosem pro státy, jako je Česká republika, které ve všech těchto fórech nemají nejsilnější diplomatické zastoupení.

ČR skutečně nemá vlastní health atašé ve všech důležitých zdravotních fórech. Plánují se v budoucnu v tomto ohledu nějaké kroky pro posílení našeho zastoupení?

To je součástí větších debat, jak silné má být zastoupení ČR u mezinárodních institucí, jako je Evropská unie, ale třeba i WHO a další organizace. Během předsednictví jsme měli v této oblasti tři kolegy, nyní máme dva, za což jsme rádi. Ideální stav by byl, kdybychom mohli mít ve všech globálních fórech svého zástupce. Ale v této chvíli nemám informace, jak se tuto otázku daří s ministerstvem financí řešit. Vznik neformálního kooperačního mechanismu v rámci evropské Strategie pro globální zdraví by tedy pro ČR byl přínosem, protože by nám lepší sdílení informací pomohlo být rychlejší a efektivnější.

Šlo by v krátkosti shrnout nejdůležitější body této strategie z pohledu ministerstva zdravotnictví?

Jedná se o revizi existující strategie z roku 2010, která je poměrně stará. Svět se od té doby dramaticky změnil, a to nejen co se týče poslední pandemie. Revidovaná strategie reaguje také na všechny ostatní výzvy, jako jsou například klima, antimikrobiální rezistence, což je stěžejní část, ale i na válečné konflikty, jako je válka na Ukrajině, což je další velká determinanta zdraví. Celkově by výsledek implementace této strategie měl být potvrzením odpovědnosti EU a její vedoucí pozice v oblasti globálního zdraví, což je velká odpovědnost.

Jaký očekáváte průběh jednání v rámci EPSCO? Předpokládáte, že revidovaná strategie projde bez problémů, nebo se bude ještě něco měnit?

Předpokládám, že to bude bez problémů, protože tyto věci jsou samozřejmě dlouhodobě předjednané. Ale jistě to nevím. ČR bude na EPSCO zastupovat ministr zdravotnictví Válek s náměstkem Dvořáčkem. Nicméně lze říci, že my jako Česká republika revizi Strategie pro globální zdraví vítáme. Oceňujeme, že byla zveřejněna právě během našeho předsednictví a že bude materializována během toho švédského, takže bude součástí toho předsednického tria a odrazí se tam také naše iniciativa, což je ten neformální kooperační mechanismus. V rámci dalšího procesu budeme samozřejmě hlídat její implementaci i další věci, jako je například komunikační strategie, kterou zdravotní strategie také obsahuje, aby role EU byla dobře chápána a vysvětlována.

-les-