Ilustrační foto: Pixabay

WHO a Japonsko darují Česku stovky speciálních chladniček na vakcíny jako poděkování za solidaritu s uprchlíky

Kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) v České republice dodá 287 speciálních chladniček a mrazáků pro transport a přepravu vakcín. Vybavení je pořízeno z finančních prostředků poskytnutých vládou Japonska. Lednice a mrazáky obdrží všechny české fakultní nemocnice, Státní zdravotní ústav a také Zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem.

Dodávka speciálních chladniček je součástí japonské pomoci zemím, které přijímaly uprchlíky z Ukrajiny. Japonský velvyslanec Hideo Suzuki dnes novinářům řekl, že celkově půjde do ČR pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun). „ČR má nejvyšší počet uprchlíků na obyvatele na celém světě, za což ČR velice oceňujeme a respektujeme,“ řekl japonský velvyslanec.

Každá dávka vakcíny, nejen proti covidu, musí být uchovávána při předepsané teplotě od okamžiku, kdy opustí místo výroby, do okamžiku podání, aby se zajistilo, že si zachová svou účinnost při ochraně příjemce proti nemoci. Bezchybně fungující logistický systém mrazáků a chladniček hraje kritickou roli. Pro zachování maximální účinnosti vyžadují některé vakcíny i teploty -25 °C. Očkování proti covidu přitom ukázalo na nedostatečné kapacity v chladících systémech a řetězcích jednotlivých zemí včetně Česka.

Nejen na vakcíny proti covidu

„Výzvy, které se objevily při skladování, transportu a podávání vakcín během pandemie COVID-19, nám umožnily strategicky se podívat na naše dnešní potřeby chladícího řetězce a předvídat, co může být potřeba v budoucnu,“ uvedla Zsofia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO v Česku.

„Vybavení darované WHO a japonskou vládou je vhodné pro široké spektrum očkovacích látek a kromě covidu-19 jej lze použít i pro očkování proti jiným onemocněním,“ vysvětlilo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

„Jsou to speciální chladicí boxy, které umožňují nastavit v každé jejich části různou teplotu,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Za dar také poděkoval: „Jménem České republiky a našich fakultních nemocnic i zdravotních ústavů děkuji Světové zdravotnické organizaci a Japonsku za štědrý dar. Pandemie COVID-19 nám ukázala, že rozsáhlé zdravotní krize lze zvládnout pouze skrze důkladnou přípravu a společné mezinárodní úsilí. Tento dar, kterého si velmi vážím, posiluje obojí.“

-red-