Ilustrační foto: Pixabay

Žatecká nemocnice vybaví JIP vojenské nemocnice na Ukrajině

Zástupci žatecké nemocnice pojedou příští týden na západ Ukrajiny, aby tamní armádě předali zdravotnické přístroje a spotřební materiál, kterými vybaví tamní jednotku intenzivní péče s pěti lůžky, uvedl ředitel nemocnice Jindřich Zetek. Přesné místo, kde JIP s vybavením z Žatce vznikne, zástupci žatecké nemocnice neprozradí.

Začít pomáhat Ukrajincům bylo podle ředitele žatecké nemocnice přirozeným a logickým krokem. „Já na Ukrajinu jezdím už třicet let a (ruská invaze) byla u nás v nemocnici osobní nejen pro mě. Jsme mladý kolektiv, máme celou řadu zaměstnanců z Ukrajiny, takže když ve čtvrtek začala válka, my už jsme byli v pondělí na Ukrajině pomáhat s evakuací,“ sdělil Zetek.

Žatecká nemocnice nejdříve dodávala materiál do jedné ukrajinské civilní nemocnice, díky dotaci z programu REACT-EU ale mohla vyčlenit některé zdravotnické přístroje a prostřednictvím kontaktů na Ukrajině se pak spojila i s velením ukrajinské armády, s nímž se dohodla na spolupráci. „V tuto chvíli už máme v rukou hotové jejich dokumenty a posíláme nazpátek zase naše, aby nám rozvědka mohla povolit vstup do vojenského zdravotnického zařízení, což by mělo být bez problému. Věci už máme zabalené a připravené,“ popsal Zetek.

Požadavky na lůžkové kapacity stoupají

Ukrajina se ruské invazi brání déle než 13 měsíců. Dílčích vítězství dosáhla ukrajinská armáda na konci loňského léta a začátkem podzimu se jí podařilo osvobodit rozsáhlá území na severovýchodě a jihu země. Od té doby se frontová linie významně neposunula, ukrajinští představitelé však hovoří o chystané jarní ofenzivě, jejímž cílem by mělo být znovudobytí dalších okupovaných území. „Ukrajina čeká, že požadavky na lůžkové kapacity budou stoupat, ne klesat. Od ukrajinské armády máme například žádost na autobus vybavený technikou pro přepravu ležících pacientů,“ řekl dnes Zetek na tiskové konferenci se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, Nadačního fondu pro Ukrajinu a zakladatelem společnosti Donio, která provozuje platformu pro sbírkové iniciativy, včetně například těch na podporu Ukrajiny.

Ředitel žatecké nemocnice upřesnil, že rozsáhlejší podpora, jako například autobus vybavený zdravotnickými přístroji, by mohla nemocnice Ukrajině poskytnout pouze v případě, že získá finanční podporu z veřejné sbírky. „Proto jsme se obrátili na Martina Ondráčka z iniciativy Dárek pro Putina, jestli by je to nezajímalo, protože zbraně pro Ukrajinu jsou sice fajn, ale ne každý chce přispívat na zbraně… A proto jsem nabídl, že bych mohl existujícím sbírkám poskytnout nějaké zdravotnické know-how a podporu rozšířit na zdravotnictví,“ vysvětlil Zetek s tím, že se napříč iniciativami „domluví určitě“.

Osobně provázaný s Ukrajinou je Zetek i díky své rodině. „Moje maminka se narodila v oblasti nedaleko Užhorodu, po druhé světové válce byli odsunuti. Jezdím tam skutečně třicet let. Mám tam celou řadu přátel, dnes i na frontě, bohužel ne všichni už žijí,“ dodal ředitel žatecké nemocnice.

ČTK