Foto: ZČU

Fakultu zdravotnických studií ZČU v Plzni povede Beránek, dříve zvolený děkan odstoupil kvůli podezření z podvodu

Fakultu zdravotnických studií Západočeské univerzity (FZS ZČU) v Plzni povede v následujících čtyřech letech jednačtyřicetiletý manažer Jan Beránek. Ve druhém kole podruhé opakované volby získal dnes potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v akademickém senátu. Dříve zvolený děkan Lukáš Štich, který měl vést fakultu od 28. března po další čtyři roky, už 1. února po výzvě rektora rezignoval kvůli podezření, že uděloval studentům stipendia, z nichž si část peněz nechával vracet. Případem se zabývá policie.

Jan Beránek kandidoval už v první volbě, kdy v prvním i druhém kole získal od dvanáctičlenného akademického senátu šest hlasů. Stejný počet obdržel i v prvním kole opakované volby, která se konala 24. dubna. V dnešní získal potřebných sedm hlasů od jedenácti přítomných členů. V první volbě byli dalšími kandidujícími vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence FZS Jitka Krocová a lékař Zdeněk Hess. V opakované volbě už kromě Beránka kandidovala pouze Krocová, která v úterý získala čtyři hlasy.

Beránek, narozený v roce 1981, se podle mluvčí posledních deset let věnuje řízení firem, působil na pozicích generálního ředitele a jednatele. Vystudoval Fakultu elektrotechnickou ZČU, později získal titul MBA na CEMI institutu v Praze a absolvoval i dvouletý intenzivní Global Leadership Program v USA, zaměřený na řízení středně velkých podniků a institucí, a další odborné programy a kurzy, zejména v obchodu, logistice nebo projektovém a krizovém řízení. Znalosti a zkušenosti ze strategického a krizového managementu chce využít i při vedení fakulty.

„V roli děkana by rád především obnovil důvěru fakulty ze strany zaměstnanců, studujících i veřejnosti a partnerů. Chce mimo jiné nastavit jasnou strategii v rámci vyplácení mimořádných stipendií,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará. Plánuje také rozvíjet digitalizaci ve výuce i v provozu fakulty, která povede k úspoře prostředků. Jedním z jeho cílů je také rozšířit síť partnerů pro praxe studujících i výuku. Dalším záměrem je vytvořit na FZS cyklus přednášek například pro matky s dětmi, školní děti, seniory a další skupiny lidí.

ČTK