Foto: Pixabay

Jsme solidární a líbí se nám to. Němci si pochvalují financování svého zdravotnického systému

V německé společnosti se zvýšil podíl osob, které považují systém financování zdravotnictví za správný. Jak v systému zákonného zdravotního pojištění (GKV), tak soukromého zdravotního pojištění (PKV) většinově panuje přesvědčení, že solidarita do zdravotnického systému patří. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Forsa pro Vědecký ústav zdravotní pojišťovny AOK, na který odkazuje odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Přes 80 procent Němců v obou systémech zdravotního pojištění (v zákonném 82 procent, v soukromém 80 procent) je přesvědčeno, že zdraví lidé mají být solidární s těmi nemocnými, a proto si chválí německý způsob financování zdravotnického systému. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu Forsa, který si nechal vypracovat Vědecký ústav zdravotní pojišťovny AOK.

Více solidarity, méně spoluúčasti

V porovnání se stejným průzkumem z roku 2012 jde v této věci o značný posun směrem k širší spokojenosti se solidaritou ve financování zdravotnictví. Před 11 lety se k finanční stránce zdravotnického systému stavělo pozitivně 71 procent pojištěnců ze systému GKV a 74 procent pojištěnců ze systému PKV.

Pro předsedkyni představenstva pojišťovny AOK jsou výsledky průzkumu důkazem, že hodnoty jako férovost, spravedlnost a solidarita jsou velice důležité. „Namísto úvah o krácení dávek, rozšiřování spoluúčasti nebo privatizaci rizika nemocí a péče by se politici měli zaměřit na posílení prvků solidárního financování v zákonném zdravotním pojištění a sociálním pojištění,“ uvedla Reimannová pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Z průzkumu provedeného na reprezentativním vzorku kolem dvou tisíc lidí dále vyplynulo, že existuje velmi vysoce pozitivní postoj k zachování bezpříspěvkového připojištění dětí a mládeže. U pojištěnců zákonného zdravotního pojištění je to 93 procent, u pojištěnců ze systému soukromého zdravotního pojištění pak 83 procent.

Pojišťovny nemají odmítnout nové klienty na základě jejich zdraví

Podobně se obě skupiny pojištěnců staví ke skutečnosti, že lidé s vyššími příjmy odvádí do systému zdravotního pojištění větší částku než lidé s nižšími příjmy. S tímto prvkem solidarity souhlasí 73 procent pojištěnců ze systému GKV a 68 procent pojištěnců ze systému PKV.

O něco vlažněji pak Němci hodnotí bezplatné připojištění nepracujících manželů. Se současným nastavením souhlasí 61 pojištěnců ze systému GKV a jen 49 procent pojištěnců ze systému PKV. Fakt, že mladí lidé platí relativně stejnou částku jako starší lidé, podporuje 63 procent pojištěnců ze systému GKV, ale jen 47 procent ze systému PKV

Dotazovatelé také zjišťovali, jak se pojištěnci staví k možnosti, aby zdravotní pojišťovna měla právo odmítnout nové pojištěnce na základě jejich zdravotního stavu. Takovou myšlenku odmítla drtivá většina pojištěnců z obou systémů zdravotního pojištění. U pojištěnců ze systému GKV to bylo 83 procent, u pojištěnců ze systému PKV se ke zmíněnému principu postavilo odmítavě 80 procent dotázaných.

Méně zbytečných vyšetření v systému soukromého zdravotního pojištění

Existuje také skupina lidí, kteří jsou přesvědčeni, že se systém financování zdravotního pojištění v Německu v posledních letech zhoršil. Mezi pojištěnci systému GKV si to myslí každý pátý, mezi pojištěnci systému PKV má tento názor jen 11 procent dotázaných, tedy asi každý devátý.

Dvě pětiny pojištěnců systému GKV pak očekávají, že se rozsah služeb v budoucnu zhorší. Stejného trendu se v rámci systému PKV obává jen 31 procent pojištěnců.

Dotazovatelé se také ptali na to, jak snadno se lze objednat k lékaři. 41 procent pojištěnců v rámci systému GKV uvedlo, že naráží na problémy s včasným objednáním, zatímco u pojištěnců v systému PKV je tento podíl asi poloviční (22 procent).

16 procent pojištěnců systému GKV se domnívá, že jim byla nabídnuta zbytečná vyšetření, u pojištěnců v systému PKV tento dojem nabylo jen asi šest procent.

Zdeňka Musilová