Ilustračné foto: Freepik

Ministerstvo zdravotnictví se vypořádalo s připomínkami k novele o léčivech

Ministerstvo zdravotnictví se vypořádalo s námitkami nejen Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, které kritizovaly novelu zákona o léčivech, od níž si resort slibuje vyřešení výpadků léků. Stěžovatelé tvrdí, že si legislativní úprava po držitelích vyžádá investice ve výši stovek milionů korun. Tyto náklady by pak podle nich měl kompenzovat stát coby navrhovatel. Vadí jim ale i další body návrhu. Resort ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nyní novelu s vypořádáním připomínek zařadil do evidence a brzy poputuje na vládu.

Směrem k námitkám Hospodářské komory na chybějící kompenzace všem dotčeným subjektům ministerstvo stručně uvádí, že „s výjimkou kompenzace pro distributory za léčivé přípravky zařazené do systému rezervních zásob nepočítá s dalšími kompenzacemi“. Zároveň odmítlo žádost komory materiál zcela zrušit s odůvodněním, že dosavadní právní úprava dostatečně neupravuje mechanismy tvorby zásob léčiv.


V čem ministerstvo vyšlo komoře částečně vstříc, bylo výraznější zvýhodnění bezproblémových dodavatelů, ovšem nikoliv v rozsahu, které druhá strana požadovala. Návrh původně považoval za spolehlivé ty dodavatele, kteří bezproblémově dodávali léčivé přípravy na trh nejméně poslední tři roky. Přestože komora požadovala snížení tohoto období na polovinu, ministerstvo ji snížilo jen na dva roky. Většinu připomínek pak resort přešel podáním vysvětlení, změny ale nepřijal.

Se třemi připomínkami se na adresu návrhu ozval i Svaz průmyslu a dopravy. „Novela bude mít bezprostřední zásadní dopad na podnikatelskou sféru, a to zejména v části týkající se systému rezervních zásob. Bude nutné, mimo jiné, zavést další interní plánovací systémy, upravit řízení zásob a zajistit jejich skladování v daleko většímu rozsahu a plnit administrativní povinnosti vyplývající z povinnosti udržování zásob,“ čílil se svaz. Zdůraznil též, že novela podle něj nebude mít zamýšlený efekt, jelikož příčin výpadků léků je celá řada. „V tuto chvíli nelze výpadkům LP zcela zabránit, protože není v moci výrobce ovlivnit všechny příčiny,“ namítla organizace.

Ministerstvo na obě námitky reagovalo shodným vyjádření, a to že po konzultaci s dotčenými subjekty vyhodnotila návrh jako „systémový a konstruovaný tak, aby navrhovaná právní úprava svědčila svému účelu“.

Jak svaz, tak komora shodně napadly navrhovanou účinnost novely. V připomínkách požadovaly její stanovení až na začátek třináctého měsíce po vydání. Ministerstvo připomínku akceptovalo jiným způsobem: „Bylo přistoupeno k variantě, kdy se ustanovení aktivuje až po uplynutí prvních šesti měsíců po nabytí účinnosti předkládané novely zákona o léčivech.“

Vypořádání s připomínkami je součástí procesu, které předchází předložení návrhu novely vládě. Očekává se, že by k tomu mělo dojít během následujících dvou týdnů. Z předkládací zprávy vyplývá, že na vládu se materiál předkládá bez rozporu.

-fk-