Ilustrační foto: Pixabay

Moravskoslezský kraj plánuje zřízení dálkového monitoring pacientů

Moravskoslezský kraj plánuje ještě letos odstartovat nový telemedicínský projekt. Do konce roku chce v odlehlých částech regionu zřídit takzvané telemedpointy, tedy zařízení, která umožní vzdálený monitoring tělesných funkcí pacientů. Zatím jich kraj chce pořídit pět, sdělila agentuře ČTK jeho mluvčí Miroslava Chlebounová.

„Ve spolupráci s Ústavem vývoje a klinických aplikací pracujeme na dalším významném telemedicínském projektu, díky kterému se telemedicína dostane i do takových koutů kraje, kde je minimální možnost nechat se vyšetřit lékařem. Ve vybraných obcích Moravskoslezského kraje budou zřízeny telemedpointy, které zajistí vzdálený monitoring životních funkcí. Aby si kupříkladu babička z malé vesnice pod Beskydami mohla nechat naměřit EKG, tlak, a aby to někdo vzdáleně zhodnotil a řekl, jestli je to v pořádku, nebo je třeba pro dotyčného poslat sanitku,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Pilotní projekt by měl trvat dva roky a kraj do něj hodlá investujovat přes sedm milionů korun. „Poté se vyhodnotí a řekneme si, jak pokračovat dál. V současnosti jednáme se samosprávami vytipovaných obcí o tom, kde by mohly být telemedpointy umístěny, zjišťujeme zájem pacientů o tyto služby a další podrobnosti,“ uvedl Gebauer. Dodal, že Ústav vývoje a klinických aplikací, který uspěl ve veřejné soutěži, telemedpointy vybaví a bude je provozovat.

Kraj již do rozvoje telemedicíny a digitalizace zdravotnictví vložil od roku 2017 přes 200 milionů korun. „Chceme posílit roli telemedicíny v našem kraji ze dvou zásadních důvodů. Jednak zvýšit kvalitu poskytované zdravotní péče, tedy umožnit dohled nad chronickými pacienty, aby jejich lékaři byli včas varováni, že se něco děje. Tím druhým důvodem je nedostatek lékařů v celé České republice. Právě telemedicína je do jisté míry odpovědí na tento problém, a to v tom smyslu, že jsme schopní pomoci lidem, kteří jsou v danou dobu mimo dosah lékařské péče,“ řekl Gebauer.

Připomněl, že v minulosti už v kraji vzniklo několik telemedicínských projektů. „Patří mezi ně například projekt Šance pro srdce, který pomocí nástrojů telemedicíny a vzdáleného monitoringu usnadnil léčbu hypertenze, vzdálený monitoring pacientů havířovské nemocnice před a po bariatrické operaci (operační léčba závažné obezity), sledování pacientů s neurodegenerativním onemocněním ostravské fakultní nemocnice a Nemocnice Havířov nebo projekt Odborného léčebného ústavu Metylovice,“ uvedl Gebauer.

ČTK