Foto: Pexels/Pavel Danilyuk

MZ připravilo vyhlášku zvyšující kompetence po pediatrickém kmeni

Ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem vyhlášky ukotvující seznam činností, které může vykonávat lékař po získání základního kmene v pediatrii bez odborného dohledu. Cílem je zlepšení dostupnosti primární péče pro děti a dorost. Ministerstvo si slibuje i ekonomické přínosy s tím, že vybrané úkony už nebudou muset probíhat pod dohledem jiného lékaře.

„Nezbytnost navrhované právní úpravy vychází z nutnosti stanovit kompetence lékařům s odbornou způsobilostí, po získání certifikátu o ukončení vzdělání v základním kmeni. Dosavadní právní úprava těmto lékařům žádné kompetence nepřiznávala, určitý výčet činností, které by měl být lékař schopný po ukončení vzdělávání v základním kmeni samostatně vykonávat, byl obsažen ve vzdělávacích programech jednotlivých oborů. Vzdělávací programy, které ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje ve Věstníku ministerstva zdravotnictví, však nejsou právním předpisem a výkon kompetencí v nich uvedených tak nemá právní oporu. Stanovením kompetencí je založeno oprávnění k jejich výkonu, proto uvedení kompetencí pouze ve vzdělávacích programech není dostačující,“ vysvětluje předložení návrhu vyhlášky ministerstvo zdravotnictví.

Lékař po absolvování kmene přitom dnes musí skládat zkoušku, kterou potvrdí rozsah svých znalostí. Na to by ovšem také mělo navázat zvýšení kompetencí. „Vymezení kompetencí lékaře po absolvování základního kmene má rovněž určité ekonomické dopady. Tento lékař bude dříve způsobilý samostatně vykonávat povolání v přesně vymezených činnostech, tzn. bez dohledu jiného lékaře. Tak se odpovídajícím způsobem sníží personální náklady na provedení jednotlivých zdravotních výkonů,“ dodává důvodová zpráva.

Návrh vyhlášky upravuje jednak činnosti spočívající ve specifických odborných úkonech, jako jsou různé druhy vyšetření dítěte, a jednak činnosti, které mají spíše charakter konzultací či administrativních činností. Zvláštní zřetel byl brán na specifika ambulantní péče oproti péči lůžkové. Jelikož je však navrhovaná vyhláška určena všem lékařům, kteří úspěšně ukončí vzdělávání v základním pediatrickém kmeni, je název příslušných výkonů zobecněn. Vyhláška také reaguje na moderní postupy aplikované v primární péči, jako je využívání vyšetření tzv. metodami rychlé diagnostiky (POCT čili point of care testing), a to jak v ambulanci praktického lékaře, tak u specialistů.

„Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku praktických lékařů pro děti a dorost je zde naléhavý obecný zájem na zlepšení dostupnosti poskytování primární péče dětem. Proto se navrhuje, aby předkládaná vyhláška nabyla účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení. Velká část upravených činností předkládaným návrhem umožní zajištění zlepšení dostupnosti primární péče,“ dodává důvodová zpráva.

Návrh, který ministerstvo poslalo do připomínkového řízení, ještě doznal řady úprav. Nakonec byl po projednání s Odbornou společností praktických dětských lékařů ČLS JEP či Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost přijat návrh České lékařské komory. Konsenzuální verze nyní míří na k projednání v pracovních komisích legislativní rady vlády.

Návrh vyhlášky o stanovení činností, které může vykonávat lékař bez odborného dohledu po získání certifikátu o absolvování základního kmene pediatrického

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 37 odst. 1 písm. k) k provedení § 4 odst. 4 písm. a) zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění zákona č. 67/2017 Sb.:

§ 1

(1) Lékař může po získání certifikátu o absolvování základního kmene pediatrického bez odborného dohledu

a) indikovat a interpretovat základní zobrazovací metody a laboratorní vyšetření,

b) indikovat léčivé přípravky a zdravotnické prostředky s výjimkou radiofarmak a cytostatik,

c) provádět ošetření a exkochleaci molusek a podobných kožních lézí,

d) provádět základní ošetření popálenin, omrzlin, chemického a radiačního poranění,

e) provádět nekomplikované odstranění cizího tělesa z ucha a nosu,

f) provádět základní a rozšířenou kardiopulmonální resuscitaci,

g) provádět ošetření a péči o fyziologického novorozence,

h) indikovat, provádět a vyhodnocovat vyšetření metodami rychlé diagnostiky,

i) provádět jednorázové cévkování močového měchýře nebo zavádět permanentní močový katetr, včetně odběru sterilní moči u dětí bez omezení věkem nebo pohlavím,

j) zavádět sondy k dekompresi trávicího traktu nebo enterální výživě a provádět výplach žaludku,

k) indikovat infusní léčbu a provádět její rozpis,

l) provádět záchyt dítěte ohroženého rizikovým chováním a užíváním návykových látek, včetně provedení krátké intervence a edukace dítěte i rodiny a návrh dalšího individuálního léčebného postupu,

m) na základě posouzení zdravotního stavu vydávat rozhodnutí o vzniku, trvání a ukončení dočasné pracovní neschopnosti, rozhodnutí o vzniku, trvání a ukončení potřeby ošetřování (péče) pro účely nemocenského pojištění podle zákona o nemocenském pojištění a potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu pro potřeby Úřadu práce České republiky – krajské pobočky a pobočky pro hlavní město Prahu podle zákona o zaměstnanosti.

-mk-