Ilustračné foto: Freepik

Počet hodin praxe sester nestoupne, ministerstvo akceptovalo připomínky

Ministerstvo zdravotnictví se vypořádalo s připomínkami k připravované vyhlášce, která definuje podmínky studia nelékařských zdravotníků, tedy především zdravotních sester. Většinu připomínek resort akceptoval a do znění vyhlášky promítl. Snížen tak byl navrhovaný počet hodin praxe u některých magisterských oborů a do výčtu oblastí vzdělávání byly přidány Bezpečnostní obory.

V původním návrhu vyhlášky, jejíž celý název zní Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání, ve znění pozdějších předpisů, bylo u určitého typu magisterského studia navrhováno navýšení počtu hodin výkonu praxe ze stávajících 500 na trojnásobek, tedy na 1 500 hodin. Proti tomu se v připomínkách vymezilo hned několik subjektů. „Nárůst požadavku na výkon praxe o tisíc hodin považujeme za nerealistický. Na základě získaných praktických zkušeností máme za to, že poskytovatelé zdravotních služeb nedisponují pro výkon praxe adekvátními personálními kapacitami. Reálně proto hrozí, že dohody o poskytnutí praxe budou uzavírány formálně, aniž by naplnily očekávaný efekt,“ argumentovaly Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Unie zaměstnavatelských svazů.

Navrhované dramatické navýšení hodin chtěl vysvětlit i Úřad vlády. Ten požadoval vysvětlení toho, proč je navrhováno 1 500 hodin praktického vyučování v některých akreditovaných magisterských programech, zatímco v jiných jen 500 hodin. „Nad to požadujeme vysvětlit, proč v případě navazujících magisterských studijních programů je možné uznat požadovaný počet hodin praktického vyučování z předcházejícího bakalářského studia, přičemž to znamená faktické snížení požadavku na počet hodin praktického vyučovaní studentů v těchto programech a tedy znevýhodnění studentů v ‚dlouhých‘ magisterských programech. Eventuálně požadujeme narovnání těchto podmínek,“ uvedl Úřad vlády. Ministerstvo zdravotnictví připomínky akceptovalo a vrátilo počet hodin praxe u všech typů magisterského studia na 500.

Rozšířit ve vyhlášce navrhované oblasti vzdělání o Bezpečnostní obory zase žádalo ministerstvo obrany. „Jelikož by v budoucnu mohla vzniknout potřeba, aby Univerzita obrany zařadila mezi studijní programy i navazující magisterský studijní program zaměřený na odbornou způsobilost k výkonu nelékařského zdravotnického povolání odborného pracovníka v ochraně a podpoře veřejného zdraví (například s názvem Management ochrany veřejného zdraví), bylo by vhodné, aby ke studiu mohla přijímat nejen absolventy lékařských a zdravotnických studijních programů, ale i absolventy studijních programů z oblasti vzdělání Bezpečnostní obory,“ uvedl v připomínkách resort obrany. I tomuto požadavku bylo vyhověno a do výčtu oblastí vzdělávání byly Bezpečnostní obory přidány.

Vyhověno bylo například i připomínkám Odboru kompatibility Úřadu vlády, Českomoravské konfederace odborových svazů nebo ministerstva financí. Návrh vyhlášky nyní míří do jednání pracovních komisí.

-jkn