Miroslav Zavoral, ředitel ÚVN. Foto: ÚVN

Ředitel ÚVN možná skončí. Už se spekuluje o nástupcích

Dlouhodobé neshody mezi ředitelem Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslavem Zavoralem a ministryní obrany Janou Černochovou podle všeho kulminují. Podle informací deníku PrahaIN ministryně Zavorala vybídla k dobrovolné rezignaci. Důvodem měly být jeho blíže nespecifikované „ekonomické projekty“. Již nyní se prý mezi poslanci skloňují čtyři jména potenciálních nástupců.

„Jana Černochová mu (řediteli ÚVN, pozn. red.) řekla, že odlétá do USA a že bude ráda, když se celá věc vyřeší jeho rezignací,“ cituje PrahaIN svůj zdroj. „Pan Zavoral dostal informace o tom, co přesně paní ministryni vadí. Jde o ekonomické projekty, které nebudu blíže rozvádět,“ doplnil dále. Ministryně se ke sporu nevyjádřila; ředitel odboru komunikace obrany David Jareš však odchod ředitele ÚVN označil za „ničím nepodloženou spekulaci“.

Na Zavoralovu obranu však již přispěchal někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Deníku PrahaIN řekl, že coby politik „kvitoval jak úroveň hospodaření nemocnice, tak pacienta spokojeného s úrovní zdravotních služeb“. Současně však dodal, že se nechce plést do personální politiky resortu obrany.

V souvislosti s Kalouskem deník cituje i nejmenovaného ministra podle něhož to byl právě bývalý předseda KDU-ČSL a TOP09, kvůli komu se Zavoral dosud držel na ředitelské židli. „Tam se děje ekonomicky tolik věcí pro tolik skupin, že se Janě (Černochové, pozn. red.) vůbec nedivím,“ uvedl s tím, že „toto ovšem není jeho boj“.

O sporech mezi současnou ministryní obrany a ředitelem ÚVN se hovoří prakticky od loňského dubna, kdy propustila náměstka Lukáše Klučka, neboť prý způsob škody při vedení sekce správy a řízení organizací MO. Kluček se ovšem záhy stal náměstkem pro informatiku právě při ředitelství ÚVN. Funkci mu měl nabídnout sám Zavoral. Kluček po šesti dnech ve funkci odstoupil.

Ačkoliv odbor komunikace ostré sdělení ministryně Černochové řediteli ÚVN označil za spekulaci, již nyní se má podle deníku PrahaIN mezi členy zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny hovořit o jeho možných nástupcích. Konkrétně má jít o primáře oddělení hematologie a krevní transfuze Miloše Bohoňka, náměstka ředitele Zdeňka Brabce, plukovníka generálního štábu Václava Masopusta a bývalého ekonomického náměstka Radima Šenka. Poslední jmenovaný byl ze své funkce odvolán po devíti letech v srpnu 2019.

Stojí za to dodat, že Zavoral je ředitelem ÚVN od roku 2010, přičemž od stejné doby do roku 2020 byl rovněž přednostou Interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ÚVN.

-fk-