Foto: Freepik.com

Skupina G7 chystá nový program na distribuci vakcín pro rozvojové země. Mají pomoci zkušenosti z covidu

Zástupci sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa se během svého setkání v Japonsku shodli, že připraví nový program pro distribuci vakcín. Program se má týkat takzvaných rozvojových zemí a má zajistit lepší připravenost pro případ nástupu další pandemie podobné té, kterou si svět prošel v uplynulých třech letech. S odkazem na jednání skupiny G7 to uvedla řada zahraničních médií v čele s The Japan News nebo agenturou Reuters.

Skupina zemí G7 je připravena přijmout opatření, která povedou k vytvoření mezinárodního rámce pro rychlé přidělování vakcín rozvojovým zemím v případě další celosvětové epidemie podobné té, kterou byla pandemie koronaviru. Pokud dojde k finální dohodě, tento rámec bude zahrnut do prohlášení summitu skupiny G7, na němž se lídři členských zemí sejdou v Hirošimě od 19. do 21. května.

Tento rámec bude zaměřen na vytvoření prostředí, v němž ekonomicky rozvinuté, rozvíjející se a rozvojové země budou spolupracovat na tom, aby byly připraveny účinně bojovat proti příští pandemii infekční nemoci. Svou roli v tom mají sehrát i zkušenosti získané během pandemie viru SARS-CoV-2, kterou si svět prošel v uplynulých třech letech.

Program bude zahrnovat země skupiny G7, mezinárodní organizace jako Světová zdravotnická organizace nebo Světová banka, některé země skupiny G20 jako například Indie, a také přední výrobce vakcín.

Využít zkušenosti z pandemie SARS-CoV-2

Iniciativa, která na půdorysu skupiny G7 vzniká, reaguje především na fakt, že během pandemie koronaviru mohl celý svět sledovat velmi nerovnoměrnou distribuci očkovací látky mezi jednotlivé země světa.

Důvodem však nebyla různá ochota, respektive schopnost jednotlivých států za vakcíny zaplatit, ale především chybějící infrastruktura, která je pro distribuci takových očkovacích látek potřebná. Jedná se zejména o nedostatek systémů chladicího řetězce pro skladování a přepravu lahviček s očkovací látkou a podobně.

Projekt využije zkušeností z programu COVAX, který byl podporován Světovou zdravotnickou organizací a Globální aliancí pro vakcíny a imunizaci (GAVI). V jeho rámci se distribuovaly téměř dvě miliardy dávek do 146 zemí světa.

Jenže právě popsané problémy s distribucí zapříčinily, že přístup k vakcínám nebylo možné zajistit spravedlivě. Chybějící infrastruktura pak byla často příčinou zpoždění v dodávkách očkovací látky nebo dokonce nutnosti zlikvidovat miliony dávek těsně před jejich exspirací, uvedla agentura Reuters.

Detaily budou známy nejpozději v září

Japonský deník The Japan News zase zdůraznil, že současný vznikající projekt se má zaměřit na produkci vakcín v běžných časech a přípravu účinných distribučních mechanismů pro případ, kdy nastane vysoká potřeba zajistit očkovací látku v co nejkratším čase v co nejširším počtu zemí světa. Právě aby nedošlo k zopakování potíží, jakých jsme byli svědky při koronavirové pandemii.

Japonsko, které skupině zemí G7 předsedá, již během pandemie koronaviru poskytlo potřebné chladírenské vybavení pro přepravu očkovacích látek asi o 80 zemí světa. V připravovaném rámci budou mít zúčastněné země a organizace předem stanovené role a odpovědnosti vycházející z jejich silných stránek pro zajištění hladké distribuce vakcín v případě příští pandemie.

Detaily nově vznikajícího projektu mají být představeny během letních měsíců, nejpozději však před summitem skupiny zemí G20, který bude v září letošního roku hostit Indie. Tou dobou by měla být rovněž známá suma, kterou budou zúčastněné země a organizace do projektu investovat.

Zdeňka Musilová