Tetovanému muži oběť vydala peníze bez násilí. Stačilo, že vzbudil strach, uvedl Nejvyšší soud

Tetovanému muži sportovní postavy stačilo říci „půjdeme za obchodní dům“ a vzít druhého za ramena. Druhý muž šel ze strachu dobrovolně a peněženku vydal. Tetovaný byl odsouzen za loupež, ale z věznice podal dovolání. Podle něho o loupež nešlo, když nepoužil násilí. Stačilo, že vzbudil hrůzu tím, co viděl, jak vypadal a co říkal, uvedl Nejvyšší soud.

Případ projednalo trestní kolegium Nejvyššího soudu na začátku května a schválilo k němu právní větu upřesňující, co je pohrůžka bezprostředního násilí v souvislosti s trestným činem loupeže.

Že se muž odsouzený k více než dvěma letům vězení násilí nedopustil, souhlasila v řízení o dovolání i státní zástupkyně Nejvyššího státního zastupitelství. „Státní zástupkyně přisvědčila námitce obviněného, že čin nespáchal násilím. Dokazováním bylo zjištěno, že obviněný poškozeného držel za ruku běžným způsobem, ne pevně,“ stojí v rozhodnutí o dovolání.

Poté však státní zástupkyně situaci podrobně rozebrala a doplnila o stanoviska z odborné literatury, podle kterých trestnému činu loupeže musí předcházet přímé násilí nebo hrozba násilím. V tomto případě tetovaný muž viděl, jak si oběť dává peníze do peněženky, přistoupil k ní rychlým krokem a řekl „půjdeme za obchodní dům“, přičemž celou dobu druhého držel za ruku. Úplné znění rozhodnutí je zde. „Jednání obviněného v poškozeném vyvolalo strach, který také při hlavním líčení tímto způsobem popsal. Také před soudem uvedl, že se nechtěl bránit, že má doma malé děti a (o to větší) měl strach, aby se mu něco nestalo. Také vypověděl, že…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová