Foto: Wikimedia

ÚOHS potrestal AVEL pokutou 696 tisíc korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal Asociaci velkodistributorů léčiv AVEL pokutou 696.000 korun za to, že si její členové dohodli jednotnou platbu za stahování léčivých přípravků, kterou dál účtovali svým odběratelům. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.

Zákon o hospodářské soutěži podle ÚOHS porušili členové v dubnu 2016 na členské schůzi asociace, na které se domluvili na tom, že za zajištění stahování léčivých přípravků z lékáren budou všichni účtovat částku odvozenou od jednoho balení léčivého přípravku. Distributoři se na tom dohodli proto, že se obávali, že kvůli zavedení institutu jedinečného identifikátoru budou nuceni stahovat z trhu větší objem léčiv. Za přijetí tohoto zakázaného rozhodnutí hrozila asociaci podle ÚOHS pokuta až deset milionů korun.

Při stanovování výše sankce ale úřad zohlednil proaktivní jednání AVEL během správního řízení, asociace také využila proceduru narovnání, což znamená, že pochybení přiznala a s úřadem spolupracovala. Dalšího snížení pokuty AVEL dosáhla zavedením efektivního soutěžního compliance programu, tedy preventivního programu, který má předcházet porušování zákona o hospodářské soutěži.

Vzhledem k tomu, že asociace využila těchto možností, nebyl proti rozhodnutí úřadu podán rozklad a nelze jej tak ani napadnout u soudu. Pokuta je pravomocná a asociace ji musí zaplatit.

-čtk-