Ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Úřad vlády ČR

Vláda změní DPH u léků a zdravotnických prostředků

Vláda Petra Fialy na dnešní tiskové konferenci představila konsolidační balíček, který má snížit rostoucí deficit státního rozpočtu. Vyšší zdanění pocítí například alkohol a tabák, změnit se má i daň z přidané hodnoty u léků, zdravotnických prostředků, potravin či bydlení. Kabinet současně představil i podobu důchodové reformy.

„Tři základní komodity budou mít od příštího roku významně sníženou DPH o tři procentní body,“ řekl na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura. Konkrétně jmenoval potraviny, bydlení, léky a zdravotnické prostředky. „Většina zdravotnických prostředků a farmaceutických výrobků byla zatížena 15 procentní sazbou DPH a bude dvanáctiprocentní sazba,“ upřesnil. Ministr očekává, že díky tomuto snížení zůstane občanům o 6,3 miliard korun ročně více peněz.

Vyšší spotřební daň má postihnout tabák, alkohol a hazard, tedy položky, které zatěžují zdravotnictví a vytvářejí dlouhodobé náklady na společnost. Stanjura věří, že tato změna má státu za dva roky přinést o 10,9 miliardy korun navíc, přičemž většinu z toho až v příštím roce.

DPH bude mít nově dvě sazby namísto současných tří. Hlavní část konsolidačního balíčku tvoří rušení dotací. Dále má dojít ke zvýšení daně z nemovitosti a zrušení 22 daňových výjimek. Stanjura očekává, že stát i díky tomu příští rok ušetří 94,1 miliardy korun, přičemž ze dvou třetin má jít o úspory a z jedné třetiny o nové příjmy.

-fk-