Ilustrační foto: Freepik

Američtí zpravodajci nenašli důkaz toho, že covid spustil incidentu ve Wu-chanu

Americké tajné služby nenašly žádný přímý důkaz o tom, že by na začátku pandemie covidu stál incident ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na odtajněné zpravodajské informace.

O původu pandemie vedou odborníci i politici spory prakticky od jejího vyhlášení v roce 2020. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku března potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře ve Wu-chanu. Některé americké vládní úřady nicméně stále dávaly přednost teorii, že nákaza se přenesla ze zvířete na člověka přirozeně. Nyní zveřejněné materiály ukazují, že američtí zpravodajci nedisponují žádným jasným důkazem, který by původ pandemie s čínským virologickým institutem spojoval.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2021 po vlastním vyšetřování označila únik koronaviru z laboratoře za velmi nepravděpodobný. Posléze však vyzvala k dalšímu bádání a uvedla, že „všechny hypotézy zůstávají otevřené“. Mezinárodnímu vyšetřování však není otevřená Čína, která spekulace o laboratorní nehodě odmítá s tím, že jde o protičínské pomluvy.

Virové a jiné infekce v minulosti mnohokrát pronikly do lidské populace ze zvířat a v případě koronaviru SARS-CoV-2 zpočátku převažovalo vysvětlení, že jeho šíření mezi lidmi začalo kontaktem člověka s nakaženým zvířetem. K tomu mohlo dojít na jistém wuchanském tržišti, kde se vyskytovala i živá zvířata a s nímž jsou spojovány některé z prvních známých případů infekce.

ČTK