Ilustrační foto: Pixabay

Evropská zpráva o drogách: Česko je konopnou velmocí

Dostupnost drog v Evropě zůstává vysoká, zároveň jsou ale lidé na starém kontinentě vystaveni stále širšímu spektru drog ve větším množství forem. Členské státy EU v poslední době také zabavují rekordní množství nelegálních drog. Nejběžněji užívanou ilegální drogou v Evropě zůstává konopí, a zemí, kde ho rekreačně užívá nejvíce lidí, Česká republika. Konstatuje to Evropská zpráva o drogách 2023: Trendy a vývoj, kterou uveřejnila Agentura EU pro drogy.

Klíčovým poselstvím analýzy Evropské zprávy o drogách z roku 2023 je, že dopad užívání nelegálních drog je nyní v evropské společnosti vidět téměř všude. „Téměř vše s psychoaktivními vlastnostmi má potenciál být použito jako droga. To znamená, že každý, ať už přímo či nepřímo, může být ovlivněn užíváním nelegálních drog a problémy s ním spojenými,“ konstatuje zpráva Agentury EU pro drogy (EMCDDA). V roce 2022 bylo prostřednictvím Systému včasného varování EU ohlášeno 41 nových druhů drog, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 930.

Chystá se nová síť forenzních a toxikologických laboratoří

Zavedené nelegální drogy jsou nyní široce dostupné a stále se objevují nové potentní látky. Na trhu s drogami se může objevit téměř vše, co má psychoaktivní vlastnosti, často nesprávně označené nebo ve směsích. Proto mohou mít nelegální drogy dopad na každého, ať už přímo prostřednictvím užívání, nebo nepřímo svým dopadem na rodiny, komunity, instituce a podnikání,“ varoval ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

„Organizovaná trestná činnost související s drogami představuje pro společnost velkou hrozbu a jsem hluboce znepokojena tím, že látky, které se dnes v Evropě užívají, mohou být ještě škodlivější pro zdraví než v minulosti,“ upozornila na znepokojující trend švédská eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. A dodala: „Je nezbytné, aby EU spolupracovala se třetími zeměmi v celosvětovém boji proti obchodu s drogami. Je také aktuální, že centrum EMCDDA nyní získává silnější mandát a mezinárodní roli, aby mohlo držet krok s tímto vyvíjejícím se drogovým problémem.“

Ve svém boji s výrobci a distributory drog plánuje EMCDDA evropskou síť forenzních a toxikologických laboratoří. Zlepšení sběru forenzních a toxikologických údajů by mělo pomoci porozumět hrozbám plynoucím z nových a potentních syntetických látek, směsí drog, naředěných látek a měnících se trhů s drogami a vzorců užívání. „Pomůže nám to lépe odhalovat nové hrozby a chránit veřejné zdraví,“ uvedl Goosdeel.

Rekreačním uživatelem konopí je každý čtvrtý mladý Čech

Nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě zůstává – stejně jako v předchozích letech – konopí, které podle odhadů v posledním roce rekreačně užilo 22,6 milionu Evropanů ve věku 15–64 let, tedy zhruba 8 procent populace. Není překvapením, že nejčastějšími uživateli jsou mladí lidé ve věku 15 až 24 let, z nichž v posledním roce konopí užilo 18,2 procent z nich. Mezi rekreačními uživateli konopí jednoznačně převažují muži, je jich zhruba dvakrát více než žen. Muži jsou ještě více zastoupeni mezi každodenními uživateli konopí – tvoří tři čtvrtiny a většina z nich je mladší 35 let. V EU je každodenních rekreačních uživatelů konopí 1,3 procenta.

Zemí, která hraje celoevropský prim v rekreačním užívání konopí, je Česká republika. Prvenství v užívání konopí držíme mezi dospělými i mladšími uživateli. Podle evropských dat (na Grafu 1) u nás v roce 2020 alespoň jednou rekreačně konopí užilo přes 11 procent populace ve věku 15 až 65 let. Za námi se v žebříčku umístilo Španělsko, Francie a Nizozemsko, nejméně procent uživatelů mělo konopí na Maltě. Pro přesnost nutno dodat, že data v jednotlivých zemích nepocházejí ze stejného roku, jde o srovnání posledních dat, která jsou v jednotlivých státech k dispozici.

Lidé ve věku 15 až 64 let, kteří rekreačně užili konopí alespoň jednou ročně v jednotlivých evropských zemích. Zdroj: EMCDDA, Evropská zpráva o drogách 2023

Mezi uživateli ve věku 15 až 34 let se v evropském srovnání (na Grafu 2) za Českou republikou s téměř 23 procenty mladých, kteří konopí užili alespoň jednou za rok, umístila Itálie, Chorvatsko a Nizozemsko. Co se ostatních návykových látek týče, užilo alespoň jednou za rok 84 % mladých Čechů alkohol, 47 % tabák, 5 % extázi a 2 % amfetaminy, LSD a kokain.

Mladí lidé ve věku 15 až 34 let, kteří rekreačně užili konopí alespoň jednou ročně v jednotlivých evropských zemích. Zdroj: EMCDDA, Evropská zpráva o drogách 2023

Evropská zpráva o drogách upozorňuje také na fakt, že se spektrum přístupů ke konopí v Evropě postupně rozšiřuje a nyní zahrnuje nejen kontrolu nelegálního konopí, ale také regulaci konopí a kanabinoidů pro léčebné účely nebo v kosmetice a potravinách. Šestice evropských států včetně Česka v současné době zavádí nebo plánují zavést nové přístupy k regulaci nabídky konopí pro rekreační účely. Krom nás je to Německo, Lucembursko, Malta, Nizozemsko a Švýcarsko.

„Nové konopné produkty představují výzvu pro veřejné zdraví. Některé produkty prodávané na nelegálním trhu jako přírodní konopí mohou být naředěny potentními syntetickými kanabinoidy, čímž vzniká nebezpečí otravy. Vysoce potentní výtažky a produkty určené ke konzumaci jsou spojovány s akutními příjmy v nemocnicích,“ varuje zpráva.

Rajský plyn na vzestupu

Zpráva publikovaná EMCDDA upozornila také na zvyšující se počty záchytů kokainu, druhé nejčastěji užívané nelegální drogy v Evropě. V roce 2021 členské státy EU zabavily rekordních 303 tun kokainu. Téměř tři čtvrtiny celkového množství byly přitom zachyceny ve třech zemích – v Belgii, Nizozemsku a Španělsku. Předběžné údaje za rok 2022 přitom ukazují ukazují, že tento trend pokračuje – množství kokainu zabaveného v Antverpách, druhém největším evropském přístavu, vzrostlo loni na 110 tun z 91 tun v roce 2021.

„Zvýšená dostupnost kokainu je také spojena s některými známkami možného rozšíření užívání kokainu do více marginalizovaných skupin. Existují také určité známky toho, že v některých zemích se u marginalizovaných skupin stává běžnějším injekční užívání kokainu a cracku,“ varuje zpráva.

Často užívanými drogami se podle Evropské zprávy o drogách 2023 stávají i donedávna spíše marginálně užívané látky. Zavedenou rekreační drogou se stává například ketamin, který se v medicíně používá jako lék proti bolesti. Uživatelé ketamin nejčastěji šňupou, někdy se také přidává do jiných směsí drog ve formě prášku a tablet. Dlouhodobým uživatelům přitom krom jiných zdravotních problémů hrozí například poškození močového měchýře. V některých částech Evropy vyvolává obavy o zdraví populace také výrazně častější rekreačního užívání oxidu dusného, známého jako rajský plyn, který způsobuje například otravy, popáleniny, poranění plic a v některých případech dlouhodobého užívání i poškození nervů.

Jakub Němec