Ilustrační foto: Freepik

Každodenní užívání aspirinu zvyšuje riziko anémie, varuje studie

U lidí, kteří denně berou nízké dávky aspirinu, existuje zhruba o pětinu větší pravděpodobnost vzniku anémie neboli chudokrevnosti, nejčastějšího onemocnění krvetvorby. Aspirin totiž může negativně ovlivnit vstřebatelnost a využitelnost železa, jehož nedostatek anémii často vyvolává. Autoři australsko-americké studie proto lidem, kteří užívají aspirin jako primární prevenci srdečních chorob, doporučují, že by měli zvážit pravidelné krevní testy na anémii a nízkou hladinu železa. Jde o celosvětově vůbec první rozsáhlou studii publikovanou na webu Annals of Internal Medicine, která se zabývá dlouhodobými negativními účinky aspirinu.

„Z minulosti již víme, že aspirin může u některých lidí způsobit vážné krvácivé problémy vyžadující hospitalizaci, nová studie je jiná v tom, že ukazuje, že u lidí, kteří denně užívají aspirin, může dojít také ke ‚skryté‘ ztrátě krve. V průběhu let mohou lidé, kteří užívají aspirin, ztratit malé množství krve ve stolici z podráždění žaludku,“ uvedl pro web Everyday Health spoluautor studie, profesor Harvey Cohen z lékařské fakulty Duke University v Durhamu v Severní Karolíně.

Autoři studie analyzovali data 18 tisíc původně zdravých starších dospělých v Austrálii a Spojených státech z randomizované studie ASPREE (Aspirin při snižování příhod u seniorů), která jako první ukázala, že aspirin neprodlužuje délku zdravého života v USA. Analyzována byla data převážně starších pacientů, většinou ve věku 70 a více let.

V době průměrného sledování pacientů ve studii – což bylo 4,7 roku – se ve skupině těch, kteří denně užívali aspirin, objevila ročně anémie u 5,12 procenta z nich, u skupiny lidí, kteří užívali placebo, se anémie ročně objevila jen u 4,29 procent z nich. Odhadovaná pravděpodobnost, že se u člověka do pěti let rozvine anémie, byla tedy 23,5 procenta ve skupině pacientů užívajících aspirin, ve srovnání s 20,3 procenty ve skupině s placebem.

Lidé užívající aspirin měli také vyšší pravděpodobnost klinicky významného krvácení – 3 procenta ‚aspirinové skupiny‘ zažila ve zkoumaném období alespoň jednu příhodu takového krvácení ve srovnání s 2,1 procenty ve skupině s placebem.

Poradí praktický lékař

Účastníci studie užívali aspirin pro primární prevenci srdečních onemocnění (prevence prvního výskytu srdečního infarktu, mrtvice nebo kardiovaskulární příhody), což je postup, od kterého lékaři postupně odstupují. „Denní nízké dávky aspirinu se již pro primární prevenci nedoporučují, přesto stále existuje značný počet lidí, kteří aspirin jako primární prevenci užívají. Myslím, že zjištění této studie by měly vést k zamyšlení nad tím, že se vyplatí být opatrnější při povzbuzování lidí k používání nízkých dávek aspirinu v primární prevenci,“ míní Cohen.

„V posledních letech lékaři primární péče již nedoporučují denní užívání aspirinu v takovém množství jako dříve. Zatímco aspirin je pro některé lidi velmi důležitým lékem, jiným může způsobit více škody než užitku,“ vysvětlila Rachael McGuirková z Wexnerova lékařského centra Ohio State University v Columbusu.

Aspirin nemusí být vhodný u lidí, u nichž existuje vysoké riziko krvácení. „Je důležité promluvit si se svým lékařem o tom, zda je pro vás aspirin vhodný. A pokud někdo denně užívat aspirin potřebuje, měl by si promluvit se svým lékařem o tom, jak získat dietu bohatou na železo a zvážit omezení užívání látek, které mohou dráždit žaludek, jako je alkohol nebo třeba ibuprofen,“ doplnila McGuirková.

-jkn-