Matěj Misař na sympoziu Zdravotnického deníku. Foto: Radek Čepelák

Nejefektivnější je spolupráce lékaře a umělé inteligence, věří Misař

Snaha zajistit zdraví pacientů v systému, který má omezené personální i finanční kapacity, je běh na krátkou trať. Se všemi těmito aspekty by ovšem mohly výrazně pomoci moderní technologie. Jednou z nich je systém s umělou inteligencí, vyvinutý k detekci onemocnění plic, zvaný Carebot. Jde o český projekt, o němž na sympoziu Zdravotnického deníku, zaměřeném na téma Právo a digitalizace – umělá inteligence ve zdravotnictví, hovořil spoluzakladatel společnosti Carebot Matěj Misař.

„Zatímco počet snímků, které radiolog musí vyhodnotit, každoročně roste, počet lékařů zůstává téměř stejný,“ uvedl Misař s tím, že radiologové se tak potýkají s neúměrnou pracovní zátěží, u níž lze navíc očekávat, že se bude každým rokem zvyšovat. Právě s tím byl mohl Carebot pomoci.

Matěj Misař představuje využitelnost Carebota. Foto: Radek Čepelák

Systém funguje tak, že na rentgenových snímcích plic vyznačí, co se na něm nachází, zdali se na něm nevyskytují potenciální léze, a poté o tom vypíše stručnou zprávu. Jeho autoři si pochvalují i to, že je implementován do již existujícího systému a zásadně tak nemění pracovní postupy lékaře. „Je velmi důležité, aby lékař chtěl využívat umělou inteligenci a věděl jak,“ dodal Misař.

Spoluzakladatel projektu uvedl, že systém Carebot byl natrénován na desetitisících snímcích z celého světa. Prostřednictvím metody známé jako pattern recognition neboli rozpoznávání vzorů potom na základě tohoto datasetu dokáže identifikovat nálezy i na nových snímcích.

Stroj lepší člověka? Umělá inteligence dokázala identifikovat nemocné plíce lépe než zkušený radiolog. Zdroj: Prezentace Matěje Misaře

Misař na sympoziu rovněž prezentoval výsledky nedávno publikované studie, z níž vyplynulo, že Carebot dokázal identifikovat léze plicního parenchymu spolehlivěji než zkušený lékař. „Zároveň jsme si ověřili, že to není o porovnávání lékaře a umělé inteligence. Naopak, nejefektivnější je jejich spolupráce,“ dodal s tím, že je to vždy lékař, kdo má finální při vyhodnocování snímků rozhodující slovo a určuje diagnózu.

Carebot nachází uplatnění i ve screeningových programech, kde pomáhá včas odhalovat nemoci již v raných fázích, což se kromě pozitivního vlivu na zdraví pacientů odráží i v nemalých úsporách pro zdravotnický systém. „Léčit u pacienta rakovinu v prvním stádiu je mnohem méně nákladné, než ho léčit když je ve čtvrtém stádiu,“ vysvětlil Misař. Avizoval též, že letos na podzim očekávají, že jejich projekt obdrží certifikaci.

Obecenstvo ocenilo příspěvky řečníků potleskem. Foto: Radek Čepelák

V tom, jak by mělo zavádění systémů s umělou inteligencí probíhat, dal Misař za příklad Velkou Británii, která je cílí zavést jako standard – nejenom kvůli nedostatečným personálním kapacitám, ale také úspěšnosti ve včasné detekci onemocnění a snaze šetřit finanční prostředky. Současně s tím intenzivně monitorují dopady těchto systémů a výsledky měření pak využívají k vytváření směrnic o bezpečném zavádění do praxe, a to jak pro nemocnice, tak pro výrobce.

Filip Krumphanzl

První část sympozia se věnovalo právnickým aspektům umělé inteligence. Zleva vystoupili náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal, soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák a advokát Martin Vlasta.
Zleva náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal, soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala. Foto: Radek Čepelák
Zleva vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák a Martin Vlasta, advokát advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Foto: Radek Čepelák