Sídlo společnosti Novo Nordisk v dánském Bagsværdu. foto: Wikimedia

Novo Nordisk podává kvůli nezákonným prodejům léků na diabetes a obezitu žalobu ve čtyřech státech USA

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk podala ve čtyřech státech USA žalobu. Rozhodla se tak pomocí právních kroků bránit nezákonným prodejům upravených léků proti diabetu a obezitě. Jde konkrétně o léky Wegovy, Ozempic a Rybelsus, které Novo Nordisk produkuje a z nichž některé americké lékárny, lázně nebo kliniky vytvářejí různé kombinace, které pak prodávají svým klientům. Na podání žalob upozornil odborný portál Fiercepharma.com.

Jen tři týdny poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration) vydal varování před prodejem neautorizovaných kombinací léků proti diabetu a obezitě, se dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk rozhodla celou záležitost řešit právní cestou.

Novo Nordisk podala proti nelegálním praktikám žaloby ve státech Florida, New York, Tennessee a Texas. Žaloby míří proti některým lázním, wellness klinikám a lékárnám, které se nabízení a prodeje neautorizovaných kombinací léků Wegovy, Ozempic a Rybelsus měly dopustit. S odkazem na tiskové prohlášení samotné společnosti Novo Nordisk to uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

„Tyto nezákonné marketingové a prodejní praktiky, včetně používání ochranných známek Novo Nordisk v souvislosti s těmito praktikami, vytvořily vysoké riziko zmatení a klamání spotřebitelů a také potenciální riziko pro bezpečnost uživatelů,“ uvedla společnost Novo Nordisk.

Neúčinné a potenciálně nebezpečné, varují Dánové

Podle ní totiž kombinované produkty nemají stejné záruky bezpečnosti, kvality a účinnosti jako léky, které schválil úřad FDA. „Praxe prodeje složených semaglutidových léků pod obchodními názvy Novo Nordisk je nezákonná a nebude tolerována. Novo Nordisk je jedinou společností v USA s produkty schválenými FDA obsahujícími semaglutid a v současné době neexistují žádné generické verze semaglutidu schválené FDA,“ dodala dále dánská farmaceutická společnost.

Je pravděpodobné, že Novo Nordisk se bude těmto praktikám bránit i v dalších státech USA. „Připravujeme podání dalších žalob v následujících dnech a týdnech,“ uvedl pro portál Fiercepharma.com mluvčí společnosti Novo Nordisk.

V některých případech nemusí jít pouze o nabízení kombinovaných produktů, ale i jejich kopírování a používání náhradních látek. Podle portálu Fiercepharma.com totiž někteří prodejci využívají solné formy semaglutidu, nazývané semaglutid sodný nebo semaglutid acetát. A právě tyto náhražky mohou být v lepším případě neúčinné, v horším dokonce nebezpečné. FDA obdržel již oznámení o nežádoucích účincích poté, co pacienti některé z těchto náhražek použili.

„Naší prioritou je zajistit, aby pacienti měli bezpečnou a pozitivní zkušenost s našimi semaglutidovými léky schválenými FDA. Kroky, které jsme podnikli, jdou přesně tímto směrem,“ uvedl v tiskovém prohlášení viceprezident společnosti Novo Nordisk Doug Langa.

Nejde jen o reputaci, ale také o velký byznys

Dánské farmaceutické skupině Novo Nordisk ale nejde jen o uhájení svého dobrého jména. Trh s léky proti diabetu a především proti obezitě se totiž ukazuje jako velice perspektivní s obrovským potenciálem do budoucna. V současné době obrat globálního trhu s léčivými přípravky proti obezitě dosahuje kolem 2,5 miliardy dolarů. Do konce této dekády se má uvedený objem zvětšit více než 17krát na 44 miliard (v přepočtu bezmála 970 miliard korun) ročně v roce 2030.

Podle analytiků agentury Bloomberg bude za tak dramatickým nárůstem stát zejména zajištění financování ze systémů zdravotního pojištění, což může přinést další inovace. Vedle toho se dá očekávat také postupné stupňování konkurenčních tlaků, což v konečném důsledku může představovat podobný rozvoj tohoto druhu terapie jako v případě diabetu.

Přesto trh mají v nejbližších letech ovládnout především dvě farmaceutické společnosti, které své přípravky na trh již dodávají. „Očekáváme, že dominovat budou farmaceutické společnost Novo Nordisk a Eli Lilly, jejichž léky tvoří 54, respektive 46 procent současného trhu s léčivými přípravky proti obezitě,“ uvedl Michael Shah, hlavní analytik analytické sekce agentury Bloomberg.

Portál Biopharma-Reporter.com zmiňuje, že obezita v současné době postihuje kolem 650 milionů lidí na celém světě, ovšem jen dvě až tři procenta z celkového počtu těchto lidí se léčí. Náklady spojené s tímto onemocněním přitom dosahují více než dvou bilionů dolarů, v přepočtu kolem 44 bilionů korun (Tato částka odpovídá bezmála šesti ročním HDP České republiky, pozn. red.).

Jen ve Spojených státech se dá uvažovat až o 140 milionech osob, které by mohly být příjemcem léků proti obezitě. „To je třikrát více pacientů, než kolik se jich léčí s diabetem druhého typu,“ uvádí portál Biopharma-Reporter.com.

Zdeňka Musilová