Podle českých soudů je v zájmu dvojčat zůstat v USA. Haagská úmluva nebyla aplikována

Američanka odvezla dvojčata z Prahy do USA. Český exmanžel si u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) stěžoval na znemožnění styku s dětmi a jejich únos. Vláda ho prý vykresluje jako výtržníka. ČR neporušila právo na rodinný život, když nevyužila Haagskou úmluvu. Soud pěti hlasy ku dvěma rozhodl, že zůstat v USA je v zájmu dětí. Tři soudci však mají pochybnosti. Rozhodování českých soudů vážně kritizovali.

Případ je zvláštní v tom, že ani české soudy ani stěžovatel neaplikovali Haagskou úmluvu, uvádí Evropský soud pro lidská práva ve svém rozhodnutí. Štrasburský soud nenahrazuje ve sporech o děti vnitrostátní soudy. V případech nevraživosti mezi rodiči nejsou soudy všemocné, zdůraznili soudci.

V případu P.N. v. Česká republika nedošlo k porušení Článku 8 – právo na rodinný život, rozhodl malý senát Evropského soudu pro lidská práva hlasy pěti soudců ku dvěma.  Za Českou republiku rozhodoval ad hoc soudce Pavel Šturma.

Úplný rozsudek byl vyhlášen 8. Červan 2023 pouze ve francouzštině a je zde.

PN: České soudy zvýhodnily matku, jednají selektivně

Stěžovatel pan P.N. se narodil v roce 1972 a žije v Praze. „Tato stížnost se týká stěžovatelova práva na respektování jeho rodinného života v situaci, kdy jeho bývalá manželka odvezla jejich děti do Spojených států amerických, aniž by stěžovatel uplatnil postup návratu stanovený v Mezinárodní úmluvě o občanskoprávních aspektech únosů dětí z roku 1980. (dále jen „Haagská úmluva“) a kde následně manželka získala soudní rozhodnutí nahrazující stěžovatelův souhlas  s vycestováním dětí (článek 6 odst. 1 a článek 8 Úmluvy),“ shrnuje Soud předmět stížnosti.

Ad hoc soudce Pavel Šturma Foto: PF UK

Pan P.N. podal stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva v roce 2014.  „Stěžovatel tvrdil, že české soudy s ním jednaly jako s výtržníkem pouze proto, že chtěl udržovat vztahy se svými dcerami a přispívat k jejich vzdělání, a že zvýhodňovaly matku dětí. Obviňuje vládu, že jej vykresluje ve špatném světle tím, že čte spis selektivně a nepřesně a uvádí prvky, které jsou pro daný případ nepodstatné, s jediným cílem pokusit se ho obvinit,“ uvádí P.N. mimo jiné ve stížnosti.

PN odsouzen za přepadení matky a porušení zákazu styku

Z manželství Američanky S.R.P. s občanem ČR P.N. se narodila v roce 2000 dvojčata. Sedm let poté po konfliktech mezi manžely byl dětem ustanoven opatrovník OSPOD a poté je Obvodní soud pro Prahu 5 svěřil do péče ženy. Děti měly mít otce rády, ale bály se ho kvůli jeho agresivnímu chování k matce. Dívky obtížně zvládaly napětí mezi rodiči a nechápaly chování stěžovatele, který je děsil. Po stěžovatelově přepadení jejich domova v roce 2008 žily S.R.P. a děti mezi srpnem 2008 a květnem 2009 na tajném místě. Opatrovník po rozhovoru s dětmi požádal soud o vydání zákazu přiblížení se muže k dívkám na sto metrů, což soud předběžným opatřením v roce 2009 učinil.

Za nezákonné vniknutí do obydlí odsoudil soud P.N. v roce 2010 k šesti měsícům podmíněně.  Dále byl P.N. odsouzen v roce 2011 k pěti měsícům podmíněně pro porušování zákazu styku s dětmi. Stěžovatel nadále docházel za dětmi do školy, odmítal odbornou pomoc. Pravidelně žádal o přezkum svých práv na kontakt s dětmi. Od roku 2010 mu bylo umožněno stýkat se s nimi každou první sobotu v měsíci za asistence svých rodičů, prarodičů dívek.

Matka se s dětmi vrátila domů do USA

V červenci 2012 požádal P.N. soud o předběžné opatření k zajištění pasů dívek. Podle rozsudku měl obavu, že dívky budou odvezeny do USA. To se nakonec stalo. Soud návrh zamítl s tím, že matka je Američanka a má právo vzít děti na dovolenou do USA, jak se už stalo v minulosti.  Matka s dětmi odcestovaly do USA v červenci 2012. V srpnu e-mailem oznámila, že se zpět do České republiky nevrátí. Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí obvodního soudu s tím, že děti byly svěřeny do péče matky, a proto může rozhodovat o pobytu dětí bez souhlasu stěžovatele a toto nelze kvalifikovat jako nezákonné podle Haagské úmluvy. Stěžovatel naopak měl…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová