Foto: Pixabay

Prosperující byznys a podvody. V USA se množí stížnosti na hospicovou péči

V USA zpočátku fungovala většina hospiců jako neziskové komunitní organizace, které se z velké části spoléhaly na dobrovolníky. Zhruba před čtyřiceti lety začal pokrývat hospicovou péči vládní národní program zdravotního pojištění Medicare. V současnosti však v Americe stále více dominují hospice vzniklé za účelem jediného – byznysu. V některých případech se dokonce jedná o podvody, píše americký deník The New York Times

V roce 2001 poskytovalo v Americe hospicovou péči celkem 1185 organizací, z nichž 800 působilo v ziskové sféře a sloužilo k péči Američanům s nevyléčitelným onemocněním, u nichž se očekávalo, že zemřou do šesti měsíců. O dvacet let později se počet ziskových organizací enormně navýšil – jednalo se o téměř tři čtvrtiny z více než pěti tisíc hospiců v zemi. Podle Bena Marcantonia, výkonného ředitele Národní organizace pro hospice a paliativní péči, byl tento posun nevyhnutelný. „Růst ziskových poskytovatelů do značné míry odpovídá rostoucí potřebě,“ uvedl a dodal: „Vyvíjí se v rámci systému zdravotní péče, který nejen přijímá, ale zároveň podporuje ziskové poskytovatele. Myslet si, že hospice budou od zisků osvobozené, pravděpodobně nebylo reálné.“ 

Z nejnovější zprávy nezávislé agentury MedPAC vyplývá, že v roce 2020 dostávaly ziskové organizace od společnosti Medicare o 20,5 procenta více peněz než utratily za poskytování služeb. Marže pro neziskové organizace, jejichž denní výdaje na pacienta jsou vyšší, činila v průměru 5,8 procenta. Podle Larryho Atkinse, ředitele organizace, která zastupuje asi 100 neziskových hospiců, je na ziskové straně spousta sofistikovaných hráčů, kteří zkrátka odvádějí „slušnou“ práci. 

U ziskových organizací je navíc pravděpodobnější, že své klienty propustí ještě před jejich smrtí, což je pro jejich rodiny obzvlášť stresující zkušenost. „Porušují implicitní smlouvu, kterou se zavazují, že se budou o pacienta starat až do konce života,“ uvedl v této souvislosti Atkins. Doktorka Joan Teno, výzkumnice v oblasti zdravotní politiky, informovala o těchto praktikách už v roce 2015. Pacient je propuštěn, následně hospitalizován a poté znovu přijat do hospice. Proto šíření hospiců v ziskové sféře podnítilo obavy, že umírající pacienti a jejich rodiny zkrátka nedostávají odpovídající péči, jakou by si skutečně zasloužili.

„Pacienti v neziskové organizaci měli vždy lepší péči, protože je častěji navštěvovali sestry a sociální pracovníci. Hospice v neziskové sféře také pokaždé rychle poskytly nejrůznější vybavení. Pokud někdo požádal o specializované lůžko pro pacienta v ziskové organizaci, trvalo to několik dnů, a pacient tak musel do té doby ležet na nepohodlné posteli,“ uvedla praktická sestra Megan Stainer, která pracovala téměř 20 let v různých pečovatelských domech v americkém Detroitu a okolí.

Nejnovější studie doktorky Teno, která byla provedena ve spolupráci se společností RAND Corporation, analyzuje průzkumy rodinných pečovatelů, které Medicare představila v roce 2016. Na základě údajů od 653 208 respondentů z let 2017 až 2019 vědci zařadili mezi takzvané „nevýkonné“ hospice přibližně 31 procent z nich, zatímco více než jedna třetina neziskových organizací byla vysoce výkonná. 

Pozastavení činnosti kvůli podvodům 

Hospicový průmysl je kromě rozdílného v přístupu ke klientům také v některých amerických státech sužován podvodným jednáním. Deník The Los Angeles Times a státní auditor v roce 2020 zjistily, že mnoho nových hospiců v ziskové sféře v Kalifornii daleko převyšovalo jejich potřebu v regionu a desítky hospiců sdílely společné adresy. Auditor dospěl k závěru, že četné ukazatele naznačují rozsáhlé podvody a zneužívání hospiců v okrese Los Angeles. Na jejich licence proto vloni stát uvalil moratorium. 

Podobné vzore zneužívání se objevily také v Nevadě, Arizoně a Texasu. Národní asociace hospiců proto v listopadu naléhala na Medicare, aby přijalo příslušná opatření. Odborníci také upozorňují na soukromé investiční společnosti, které získávají hospicové organizace za účelem jejich dalšího prodeje, přičemž si zmenšují náklady například snižováním počtu zaměstnanců. 

„Je jasné, že musíme posílit dohled, ale musíme také modernizovat platební programy, aby vyhovovaly potřebám pacientů a znesnadnily některým organizacím hru se systémem,“ uvedl Earl Blumenauer, demokrat z Oregonu, který se zabývá danou problematikou.  Kvalitní hospice poskytují běžnou domácí péči, ale v případě potřeby také péči na vyšší úrovni, včetně lůžkových služeb. Američané by si proto měli vyhledávat hospic nejlépe s pětihvězdičkovým hodnocením. 

-ns-