Foto: Pexels.com

Roste počet závislých na online hazardu a digitálních technologiích

Téměř 54 miliard. Tolik Češi v loňském roce utratili za hazard. Objem prohraných peněz v hazardních hrách se tak meziročně navýšil o téměř 14 a půl miliardy korun. Lidé v souvislosti s nadužíváním digitálních technologií a hraním her musejí navíc častěji vyhledávat služby adiktologů. Vyplývá to ze Zprávy o hazardním hraní a Zprávy o digitálních závislostech v České republice, které na včerejší tiskové konferenci představil národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.

V roce 2022 prohráli hráči v hazardních hrách celkem 53,8 miliard korun, což je o 14,4 miliard korun více než v roce předchozím. Celkem bylo do hry vloženo 759,3 miliard korun a na výhrách bylo vyplaceno 705,5 miliard korun. V roce 2022 tak hráči do hazardních her vložili téměř dvojnásobek objemu peněz než v období pandemie covidu-19.

„V posledním roce jsme věnovali velké úsilí přípravě Akčního plánu politiky v oblasti závislostí do roku 2025. Ukazuje se však, že tématu hazardního hraní je třeba věnovat více pozornosti a hledat možnosti, jak zamezit dalšímu nárůstu, zejména ve skupinách populace, kde je prevalence nejvyšší. Opatření by měla být zaměřena především na hazardní hry s vysokou mírou rizika, jako jsou např. technické hry a online formy, jejichž dostupnost je časově i místně neomezená,“ uvedl Jindřich Vobořil.

Do kategorie takzvaných problémových hráčů spadá v Česku přibližně 200 tisíc osob, polovina z nich se navíc nachází ve vysokém riziku. Léčbu a poradenství aktivně vyhledává zhruba dva až tři tisíce lidí. Podle Jindřicha Vobořila je ale v České republice nabídka sítě pomoci a prevence pro lidi závislé na hazardu malá, a lidé o ní často ani nevědí.

Nárůst online „hazardérů“

„Na jedné straně klesá dostupnost klasických hazardních her a provozoven, na straně druhé sledujeme nárůst míry hraní v online prostředí. V prostředí internetu jsou stále dostupnější také loterie a losy, které většina populace dospělých i dospívajících nepovažuje za hazardní hry,“ upozornila vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová. Oproti klasickým hrám tak online loterie a hry představují vyšší riziko vzniku a rozvoje problémového hraní. „Digitální závislost není podle oficiální klasifikace nemocí oficiální diagnózou,“ upřesnila Chomynová a dodala, že u mnoha klientů je proto obtížné závislost identifikovat.

Nejen hraní hazardních her, ale také nadužívání internetu a digitálních technologií. To je další příčinou řady negativních dopadů na jednotlivce i jeho okolí. V České republice je bezmála 400 tisíc lidí osob, které nadměrně užívají internet, z čehož zhruba 150 tisíc osob starších 15 let spadá do kategorie vysokého rizika. Podle posledních výsledků studií z roku 2022 se také zvyšuje podíl dětí ve věku od 11 do 15 let, které jsou významně ovlivněné hraním her a trávením času na sociálních sítích. „Děti a dospívající v riziku digitálních závislostí 2 až 6krát častěji než jejich vrstevníci uvádějí zanedbávání volnočasových aktivit, problémy se spánkem nebo jídlem, horší prospěch ve škole a dopady na čas trávený s kamarády a rodinou. U dospívajících klientů se současně objevuje spojitost s problémy v oblasti duševního zdraví, včetně úzkostných poruch a depresivních stavů. V posledních letech sledujeme také nárůst počtu dětí a dospívajících s problémy s nadužíváním digitálních technologií v adiktologických službách,“ uvedla Chomynová.

Vyjměte tabák, hazard a případně i alkohol z daňového balíčku, varují adiktologové

Návrh zdanění hazardu, alkoholu a tabáku ve vládním konsodilačním balíčku, se setkává s hojnou kritikou ze strany Asociace poskytovatelů adiktologických služeb. Přijetím návrhu by podle nich například došlo ke zvýhodnění klasických cigaret proti jejich alternativám či hazardních automatů proti méně rizikovým hrám. Konsolidační balíček navíc ponechává daňové osvobození takzvaného tichého vína, ačkoliv upravuje spotřební daň z alkoholických a tabákových výrobků.

Asociace proto připomíná členům vlády a předsedům poslaneckých klubů, že vláda přijala Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025, který se věnuje prevenci a snižování škod. Vláda se také v programovém prohlášení zavázala „uplatňovat politiku regulace návykových látek odpovídající míře jejich škodlivosti“.

„Doporučujeme počkat na novelu zákona o návykových látkách, kdy vznikne nový seznam psychomodulačních látek, které bychom regulovaly trochu přísněji než tabák (pozn. red. – psali jsme zde). Rozumím však tomu, že pan ministr Válek potřebuje udělat nějaký krok,“ vyjádřil se k návrhu Vobořil.

Data shrnutá ve Zprávě o hazardním hraní v České republice a ve Zprávě o digitálních závislostech v České republice budou využita při tvorbě Souhrnné zprávy o závislostech v České republice, která bude předložena vládě na konci roku, a to až poté, co budou dokončeny a schváleny další čtyři tematické zprávy – o alkoholu, tabákových, nikotinových a souvisejících výrobcích, problematickém užívání psychoaktivních léků a nelegálních drogách.

-ns-