Foto: Rawpixel/ Freerange Stock

Stovky novorozenců umírají kvůli selhání NHS, upozorňuje zpráva

Přetížená zdravotnická zařízení, která mají nedostatek personálu, nejsou schopna poskytovat dostatečně kvalitní zdravotní péči. Pokud se navíc jedná o matku se slabším sociálním zázemím nebo jiného etnika, pravděpodobnost, že dítě nepřežije, bohužel roste. Na systémové problémy britského NHS a neschopnost vlády situaci adekvátně řešit upozorňuje nová zpráva ‚Saving Babies’ Lives 2023, kterou vydala nezisková organizace Sands and Tommy’s. Ta se dlouhodobě věnuje tématu úmrtí dětí během těhotenství i krátce po narození a současně se snaží zlepšit péči o těhotné v zemi.

Stovky novorozenců by mohly žít, pokud by jim a jejich matkám byla poskytnuta lepší péče, to je alarmující závěr nové zprávy ‚Saving Babies’ Lives 2023 , kterou vydala nezisková organizace Sands and Tommy’s. „Tato zpráva jasně ukazuje, že Spojené království nedosahuje dostatečného pokroku v tom, aby snížilo počet samovolných potratů a úmrtí novorozenců a kojenců. Existují znepokojivé signály, že se tato čísla nyní ubírají nesprávným směrem,“ varuje Robert Wilson, který působí ve vedení organizace.

Tato zpráva podle něj upozorňuje na závažná systémová selhání, která vedou k tomu, že rodiče přicházejí o své děti. „Ztráta dítěte během těhotenství nebo krátce po porodu není jen „jedna z věcí“, které je třeba v životě přijmout. Až příliš často dochází ke ztrátám na životech v důsledku péče, která není v souladu s národními standardy,“ dodává s tím, velkým problémem je také tlak, jemuž čelí sami zdravotníci. Dlouhodobě se totiž Spojené království potýká s nedostatkem personálu, což dále snižuje kvalitu poskytované péče a v konečném důsledku to znamená ohrožení pro matky i jejich děti.

Podle této zprávy se plán, který si stanovila sama britská vláda s cílem snížit počet mrtvě narozených dětí a úmrtí novorozenců do roku 2025 v Anglii na polovinu ve srovnání s rokem 2010, nedaří naplňovat. Pro Skotsko, Wales a Severní Irsko navíc žádný takový cíl stanoven není.

Roste počet mrtvě narozených dětí i úmrtí novorozenců

Jak popisuje britský deník The Guardian, poté, co v minulém desetiletí klesal počet mrtvě narozených dětí, se nyní trend obrací. Teď čtyři děti z jednoho tisíce zemřou před porodem nebo během něj. K nárůstu dochází i v případě úmrtí novorozenců během prvních čtyř týdnů po porodu. V roce 2020 na 1 000 porodů připadalo 1,3 úmrtí novorozence, avšak o rok později to bylo 1,4 úmrtí.

Ročně se ve Spojeném království mrtvě narodí nebo zemře během prvních čtyř týdnů po porodu zhruba 5 tisíc dětí. Přibližně každé šesté těhotenství pak skončí samovolným potratem, což je však podle organizace Sands and Tommy’s značně podhodnocený údaj, vzhledem k tomu, že údaje o samovolných potratech nejsou centrálně shromažďovány. Sběr a následná analýza dat chybí i na úrovni jednotlivých částí Spojeného království.

Podle zmiňované zprávy došlo k mírnému pokroku v počtu předčasně narozených dětí. Každoročně se takto v zemi narodí 53 tisíc dětí. Předčasný porod pro ně znamená horší start do života i možné celoživotní následky. Navíc předčasný porod je sám o sobě významným rizikovým faktorem pro úmrtí dítěte. V roce 2020 téměř tři čtvrtiny úmrtí novorozenců během prvních čtyř týdnů po porodu připadaly na děti, které přišly na svět předčasně.

Špatná sociální situace rodiny a předsudky ze strany personálu zvyšují riziko úmrtí dítěte

Zpráva zdůrazňuje, že se za počty zemřelých dětí vedle nedostatečné zdravotní péče skrývají také negativní důsledky sociálních nerovností. Rozdíly mezi nejvíce a nejméně ekonomicky a sociálně stabilními regiony navíc rostou. V roce 2020 v sociálně nejslabších regionech Spojeného království připadalo 4,3 úmrtí na 1 000 porodů. Pro srovnání: v sociálně nejstabilnějších regionech to bylo 2,6 úmrtí na 1 000 porodů. Podle reportu by tak zhruba 500 zemřelých dětí mohlo žít, pokud by se úroveň mrtvě narozených dětí či zemřelých během prvních čtyř týdnů po porodu v sociálně nejslabších regionech vyrovnala oblastem s nejlepšími výsledky.

Zpráva upozorňuje také na nerovnosti pramenící z odlišného etnického původu matky a dítěte. Navzdory řadě reportů, které popisují dopady rasismu a diskriminace na základě původu/barvy pleti ze strany zdravotnického personálu, podle neziskové organizace Sands and Tommy’s není zřejmá žádná snaha o systémové řešení. Přitom pokud se jedná o dítě afroamerického původu, riziko, že se narodí mrtvé nebo zemře krátce po porodu, je oproti dítěti bílé pleti dvojnásobné.

Na skutečnost, že se nepříznivá sociální situace ve Velké Británii negativně podepisuje také na zdraví matek, upozorňuje i Světová zdravotnická organizace. Podle lékařky Natashy Azzopardi-Muscatové, která je ředitelkou programu WHO pro zdraví matek, existuje „viditelná souvislost“ mezi tím, že žena zemře během těhotenství či po porodu, a vysokou mírou ekonomického strádání. Podle ní je WHO „silně znepokojena“ tím, že by současná situace ve Velké Británii mohla vést k ještě většímu nárůstu životních nákladů. A to by znamenalo, že by se více lidí propadalo do chudoby, což by mělo negativní dopad na jejich zdraví.

„Je zcela zřejmé, že ne všude je míra mateřské úmrtnosti stejná, nicméně existují výrazné rozdíly. V oblastech s nejvyšší chudobou je také nejvyšší úmrtnost matek. Domnívám se, že toto je velmi jasné sdělení,“ varovala expertka. Nejde podle ní pouze o to zaměřovat se na kvalitu zdravotnického systému a to, jakou péči poskytuje, ale také na mnohem širší souvislosti. „Zdá se, a to je velmi důležité, že existují základní rizikové faktory, které ženu ovlivňují už před otěhotněním, což je její sociálně-ekonomické zázemí a dost možná i etnický původ,“ dodala.

Neselhávají jednotlivci, ale systém péče

Organizace Sands and Tommy’s zdůrazňuje, že k úmrtím dětí během těhotenství nebo krátce po porodu, kterým by bylo možné zabránit, nedochází v důsledku pochybení jednotlivých zdravotníků, ale systémového selhání systému péče o těhotné ženy a novorozence. Vlastní statistiky NHS například ukazují, že 40 % matek není poskytnuto první prenatální vyšetření během prvních 10 týdnů těhotenství. Součástí tohoto vyšetření je například poradenství ohledně odvykání kouření spolu s poučením o negativních dopadech kouření na vyvíjející se plod nebo informace ohledně preventivního užívání kyseliny listové.

Britské zdravotnictví má tak podle reportu značné mezery v oblasti péče o těhotné ženy a novorozence. Jednotlivá zdravotnická zařízení nedodržují národní standardy péče a současně zdravotníci čelí obrovskému tlaku, který je dán dlouhodobým nedostatkem kvalifikovaného personálu. Navíc i v případě, že se odhalí závažné problémy na straně jednotlivých zdravotnických zařízení, nedojde podle reportu k nápravě na straně zřizovatelů.

Samo ministerstvo zdravotnictví se brání tím, že se zavázalo splnit cíl snížení úmrtnosti novorozenců na polovinu do roku 2025. „Ročně investujeme 165 milionů liber do rozvoje a podpory našeho personálu pečujícího o matky a neonatologické péče, do vývoje základního kurikula pro profesionály působící v oblasti péče o matky a novorozence a do příštího března zavedeme 33 služeb v oblasti péče o duševní zdraví matek,“ uvedl pro deník The Guardian mluvčí resortu. Současně ministerstvo zřídilo pracovní skupinu, která se věnuje tématu nerovností a jejímž cílem je hledat cesty ke snížení úmrtnosti matek a novorozenců.

Podle reportu ‚Saving Babies’ Lives 2023 je však třeba víc. Mimo jiné to znamená mít stanovené jasné cíle pro snížení počtu dětí, která se narodí mrtvá nebo zemřou krátce po porodu, a to ve všech částech Spojeného království. Dalším krokem by mělo být lepší financování projektů, které mají za cíl snížení nerovností, jež v konečném důsledku vedou k úmrtím dětí. Důležité je také zlepšení podmínek pro zdravotníky a posílení personálních kapacit v této oblasti zdravotní péče i změna kultury v rámci NHS, kdy po odhalení závažných pochybení vedoucích k úmrtí dětí přijde náprava situace. Neméně důležitým krokem je pak také zlepšení rutinního sběru a vyhodnocování dat, a to včetně údajů o samovolných potratech.

Ludmila Hamplová