Foto: DOKUMENTACE PROGRAMU „Strategické investice přímo řízených organizací MZ

Strategické investice se rozdělí do dvou programů, přijdou na 21 miliard

Program Strategické investice přímo řízených organizací MZ by měl být rozdělen do dvou souběžných programů. Důvodem je jednak aktualizace dokumentace i ceny jednotlivých investic, jednak dodržení stávajícího termínu dokončení alespoň u části akcí. Podle posledního odhadu přitom sedm investičních akcí ve státních nemocnicích přijde na 21 miliard, z toho 14 ze státního rozpočtu. Návrh na rozdělení programu byl nyní zaslán do zkráceného a zúženého meziresortního připomínkového řízení na ministerstvo financí.

Program strategických investic vychází ze dvou vládních usnesení z roku 2015 a 2020. Jde o investice v sedmi státem vlastněných nemocnicích, kde je účast státního rozpočtu do výše 70 procent a financování z vlastních zdrojů nemocnic minimálně 30 procent. Zejména od roku 2020 ale došlo ke skokovému nárůstu cen stavebních materiálů, přičemž se navíc zhoršuje jejich dostupnost, což stavební projekty velmi komplikuje. Na doporučení ministerstva financí a vzhledem k disponibilitě státního rozpočtu proto bylo rozhodnuto o rozdělení stávajícího programu Strategické investice přímo řízených organizací MZ na dva souběžné programy.

Cílem úpravy je dokončení investiční akce IKEM a zahájení investičních akcí z vlastních zdrojů s postupným zapojením státního rozpočtu ve stávajícím časovém rámci, tedy do konce roku 2027. V dosavadním programu by měly zůstat investiční akce FN Olomouc – novostavba hlavní budovy B, FN Hradec Králové – modernizace chirurgických oborů a IKEM Praha – výstavba budov G1 a G2 k rozšíření kapacit.

Navrhovaná změna programu přitom spočívá jednak s aktualizovaným dílčím zpřesněním technického řešení u některých investic díky postupu projekčních prací, zahrnuje ale také aktualizaci finančních nákladů v souvislosti s cenovými nárůsty, a to při zachování zadání.

Poslední ukončení v roce 2041

V novém programu nazvaném Strategické investice přímo řízených organizací MZ 2 by mělo souběžně se stávajícím programem dojít k zahájení investic, které vyžadují čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu již při zahájení a zároveň požadují financování úvěry dle rozpočtových pravidel (tzn. investiční akce s nedostatkem disponibilních prostředků z vlastních zdrojů), anebo je u nich nutný posun termínu realizace.

Do nového programu jsou zařazeny investiční akce FN Brno – výstavba gynekologicko-porodnické kliniky, FN Plzeň – výstavba pavilonu chirurgických oborů, VFN Praha – výstavba nového sdruženého objektu a Fakultní Thomayerova nemocnice Praha – výstavba centrálního urgentního příjmu. U těchto akcí se předpokládá čerpání úvěrů, jejichž splátkování je dlouhodobé a závěrečné vyhodnocení akcí je možné provést až po jejich ukončení. Tím by se délka realizace celého původního programu neúměrně prodloužila. Zároveň je zde zařazeno i zdravotnické zařízení, které s ohledem na disponibilitu vlastních zdrojů přizpůsobilo harmonogram realizace po roce 2027. V současnosti tak je předpoklad ukončení takto financovaného programu v roce 2041.

Investice v nově vznikajícím programu – FN Brno, FN Plzeň, VFN a Fakultní Thomayerova nemocnice.

Oba programy je přitom třeba realizovat souběžně mimo jiné proto, že jedna ze strategických investic je provázána s projektem Národního plánu obnovy, který má jasně stanovené nepřekročitelné datum dokončení sledované Evropskou komisí. Vzhledem k objemu investice přitom nelze neplnit jeden z milníků NOP a ohrozit tak čerpání financí s rizikem sankcí.

V současnosti po zpřesnění projektových dokumentací a aktualizaci cen lze očekávat, že si investice ve všech sedmi zařízeních ze státního rozpočtu vyžádají 14 miliard a celkově přijdou na 21 miliard korun.

„Bez provedení navrhovaných změn v programové dokumentaci není možné pokračovat v realizaci investičních akcí. Přípravná projektová fáze byla a je hrazena z vlastních prostředků účastníků. Všichni účastníci s výjimkou VFN mají již vydána Rozhodnutí o poskytnutí dotace (VFN o vydání již požádala). Zastavením investičních akcí by byly zmařeny nejen již proinvestované prostředky účastníků, ale i již vložené úsilí a dosažené dílčí cíle (např. vydaná platná stavební povolení). Výše nákladů za projektové dokumentace všech sedmi strategických investic dosahuje cca 300 mil. Kč,“ stojí v předkládací zprávě.

Zdroj vizualizací: Dokumentace programů Strategické investice přímo řízených organizací MZ 1 a 2

-mk-