Ředitelka SÚKL Irena Storová. Foto: Radek Čepelák

SÚKL a ŠÚKL společně potírají nelegální reexport. Z Česka mizí hlavně levné léky

I Česká republika má hrdinu, který odhaluje zločiny a jehož jméno začíná na písmeno S. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se zaměřil na stíhání nelegálního reexportu léčiv a na včerejší tiskové konferenci zveřejnil výsledky svého úsilí. V 21 případech, které již SÚKL pravomocně potrestal, se mimo evidenci dostalo přes 198 tisíc balení registrovaných léků v ceně přesahující 92 milionů korun. Na šetřeních intenzivně spolupracuje se slovenským Štátnom ústavom pre kontrolou liečiv (ŠÚKL), jehož ředitel Peter Potúček se konference rovněž zúčastnil.

„Tato částka není konečná, protože pokračují další řízení,“ uvedla na tiskové konferenci ředitelka SÚKL Irena Storová s tím, že řízení proti podezřelým z nelegálního vývozu léků probíhá ještě dalších šestnáct. Na Slovensku pak ŠÚKL jenom minulý měsíc provedl 17 inspekcí, při kterých odhalil nelegální reexport léků v hodnotě přes 4 miliony eur (asi 94 milionů korun).

Spolupráci se slovenským ústavem si Storová opakovaně pochvalovala a přiblížila též podobu společné činnosti při kontrolách nelegálního reexportu. „Máme společně vytipované subjekty, ať už z distribuce nebo provozovatelů lékáren, které fungují v Česku i na Slovensku, a plánujeme, že proti nim podnikneme společné inspekce,“ sdělila. „S kolegy ze Slovenska si vyměňujeme informace a dokážeme koordinovat také inspekční činnost, která je díky tomu cílenější,“ dodala. Základním vodítkem při odhalování této nelegální činnosti je pak absence evidence u distributorů či lékáren.

Přestože oba národní ústavy pracují při odhalování reexportů relativně shodně, země se liší v tom, jaké léky se z nich nelegálně vyvážejí. „Na Slovensku jsou hlavním vývozním artiklem cytostatika, imunostatika a imunoglobuliny,“ uvedl ředitel ŠÚKL Peter Potúček. Jde tedy zejména o dražší skupiny léčiv. „Na Slovensku funguje emergentní systém, aby každá společnost garantovala zásobu pro slovenské pacienty,“ popsal ředitel odlišnost slovenského prostředí. Právě z této „železné zásoby“ jsou léky vyváženy do zahraničí. Z České republiky se pak vyvážejí hlavně levnější léky, zato ve větším množství.

Storová se na konferenci vyjádřila i k nedostupnosti léčiv, kterou se podle ní pomalu daří řešit. „V posledních týdnech zaznamenáváme pozitivní trend, že nabídka se vyrovnává s poptávkou,“ zhodnotila. To potvrdil i Potůček, podle něhož situaci pomohly i vyšší objednávky a ústup chladných měsíců, tedy hlavní sezóny respiračních chorob. Dobrou zprávou je podle Storové i to, že nelegálně vyvážené léky z České republiky nejsou ty, kterých byl v minulých měsících kritický nedostatek.

Ředitelé ústavů upozornili také na to, že v zemích Evropské unie jsou v důsledku brexitu, covidové pandemie a energetické krize oslabené posuzovatelské kapacity pro registrace nových léčiv. „Jedním z možných řešení by mohlo být vytvoření společných posuzovatelských týmů pro centralizované registrace,“ navrhla Storová. Dodala, že na evropské úrovni již existuje projekt IncreaseNET (Increasing capacity building of the EU medicines regulatory network), který se zaměřuje například na školení posuzovatelů. Tím by měly být do budoucna zajištěny jejich dostatečné kapacity.

-fk-