Foto: Maxpixel

Týden ve farmabyznysu: Pokuta pro Tevu, AstraZeneca a buněčná terapie, BioNTech míří do Singapuru

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca oznámila spolupráci na vývoji buněčné terapie. A to s londýnskou biofarmaceutickou společností Quell Therapeutics. Americký stát Nevada udělil pokutu izraelské farmaceutické společnosti Teva v souvislosti s takzvanou opioidovou krizí v USA. Teva už loni v létě nabídla odškodnění v rámci mimosoudního vyrovnání na úrovni celých Spojených států v řádu několika miliard dolarů. A konečně švýcarská farmaceutická společnost Novartis prodá jeden ze svých výrobních závodů, a to v Singapuru. Převezme jej německá biotechnologická společnost BioNTech. Aktuální dění ve farmaceutickém byznysu popisuje řada zahraničních odborných médií.

Více než dvě miliardy dolarů (v přepočtu přes 44 miliard korun) by mohl vynést společný byznys britské farmaceutické skupiny AstraZeneca a menší biofarmaceutické společnosti Quell Therapeutics, která sídlí v Londýně.

Obě firmy podepsaly koncem minulého týdne dohodu, v jejímž rámci rozjedou výzkum a vývoj buněčné terapie, která bude zaměřena na léčbu autoimunitních onemocnění. Dohoda upravuje podmínky pro vývoj, výrobu a komercializaci nových léčiv, které by měly mít potenciál léčit diabetes prvního typu nebo zánětlivých onemocnění střev.

Buněčná terapie pro léčbu autoimunitních onemocnění

„Půjde o velmi vzrušující spolupráci se společností Quell Therapeutics. Snažíme se totiž rozšířit naši sadu terapeutických nástrojů nové generace a prozkoumat nevyužitý potenciál buněčných terapií v autoimunitních indikacích. To je v souladu s naší strategií zaměřit se na faktory vyvolávající základní onemocnění s cílem zastavit nebo zpomalit progresi těchto onemocnění a nakonec urychlit poskytování transformativní péče pacientům s chronickými autoimunitními chorobami,“ uvedl v prohlášení společnosti AtraZeneca její viceprezident Mene Pangalos.

Spolupráci uvítal i Iain McGill, výkonný ředitel Quell Therapeutics. „Jsme hrdí a neuvěřitelně nadšeni, že můžeme spojit naše vědecké poznatky s hlubokými zkušenostmi společnosti AstraZeneca s cílem urychlit aplikaci naší platformy buněčné terapie Treg,“ řekl McGill.

Společnost Quell Therapeutics získá od AstraZeneky 85 milionů dolarů v podobě předem splatné zálohy a bude mít také možnost získat přes dvě miliardy dolarů v závislosti na úspěchu komercializace nově vyvinutích léků.

Novartis prodá závody BioNTechu

Německá biotechnologická společnost BioNTech hodlá expandovat v oblasti výroby mRNA vakcín. K tomu ji pomůže dohoda se švýcarskou farmaceutickou skupinou Novartis. Novartis totiž BioNTechu prodá svůj výrobní závod v Singapuru. Ten bude BioNTechu mimo jiné sloužit jako regionální pobočka pro asijsko-pacifický region.

Podle odborného portálu Fiercepharma.com bude tento výrobní závod první v Singapuru, kde se budou vyrábět produkty na bázi technologie mRNA. Továrna zahájí svůj provoz koncem letošního roku a její kapacita dosáhne stovek milionů dávek mRNA vakcín ročně. Závod bude zaměstnávat více než sto lidí, BioNTech již intenzivně shání inženýry, provozní zaměstnance, lidi do kontrolních oddělení nebo zaměstnance kvalifikované v oblasti financí.

Singapur je pro společnost BioNTech atraktivní lokalitou, neboť tento městský stát v posledních letech pracuje na vytvoření příznivého prostředí právě pro farmaceutický a biotechnologický průmysl. A BioNTech nebude první, kdo své investice směřuje právě tam. V květnu zde jeden ze svých závodů otevřela americká farmaceutická společnost Merck (MSD), a své vakcíny zde vyrábí také britská supina GSK. V dubnu zde zahájila výstavbu výrobního závodu také francouzská skupina Sanofi.

Pokuta pro Tevu

Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceuticals souhlasila s udělením pokuty státem Nevada ve výši 193 milionů dolarů (v přepočtu asi 4,2 miliardy korun). Jde o sankci v rámci takzvané opioidové krize v USA, kdy americké úřady viní některé farmaceutické společnosti z nekalých marketingových praktik vedoucích k nadměrnému užívání léků, na nichž si lze vytvořit závislost.

Teva Pharmacueticals už loni v létě kývla na mimosoudní vyrovnání na federální úrovni Spojených států, když souhlasila s výplatou odškodnění v objemu 4,35 miliardy dolarů (přibližně 94,5 miliardy korun). Nevada se však k tomuto návrhu nepřipojila a rozhodla se s Tevou vyjednávat sama.

„Peníze, které Nevada z této pokuty získá, pomohou našemu státu zotavit se z této epidemie,“ uvedl podle agentury Reuters nevadský generální státní zástupce Aaron Ford. Nevada spolu s dalšími státy USA včetně řady místních vlád obvinily společnost Teva a další výrobce léků, že nedostatečně informovaly o rizicích, která z užívání léků, na nichž si lze vypěstovat závislost, informovaly.

Zdeňka Musilová