Ilustrační foto: Rawpixel, public domain

VZP už má v ruce návrhy na regionální onkologická centra

Péče na míru pod taktovkou multidisciplinárního týmu, ovšem poskytovaná co možná nejblíže domovu pacienta – to je cíl tvorby regionálních onkologických center, na níž nyní pracuje odborná společnost s největší českou zdravotní pojišťovnou. Tato centra tak budou již brzy moci po indikaci multidisciplinárního týmu v komplexním onkologickém centru podávat onkologickým pacientům vybrané typy terapií. V tuto chvíli už přitom má VZP v ruce návrh na regionální centra a ověřuje, zda splňují stanovené požadavky.

„Vzhledem k potřebě zlepšení dostupnosti onkologické péče pro pacienty došlo mezi zdravotními pojišťovnami a Českou onkologickou společností ČLS JEP k dohodě na oficiálním ustanovení Regionálních onkologických center (dále též ROC). Vznik ROC úzce navázaných na jednotlivá Komplexní onkologická centra (KOC) je ukotven již ve Věstníku MZ ČR částka 13/2017, nicméně chybí vydefinování odborných požadavků kladených na ROC, stanovení povinností zúčastněných stran a jednoznačného okruhu léčivých přípravků, které by bylo možno na základě indikace KOC podávat v ROS. VZP ČR nyní oslovila všechna Komplexní onkologická centra s žádostí o zaslání seznamu poskytovatelů lůžkové péče, které KOC plánuje zařadit do sítě spolupracujících ROC a delegovat na ně předepisování a aplikaci vybraných léčivých přípravků. V případě navržených poskytovatelů pro zařazení sítě ROC nyní ověřujeme, zda poskytovatelé naplňují dohodnuté odborné podmínky,“ přibližuje mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Odborná společnost už vytipovala seznam více než deseti léků, které bude možné delegovat na regionální onkologická centra. Tento seznam by měl být průběžně každý rok revidován. Ve chvíli, kdy bude pacientovi indikována terapie některým z přípravků na seznamu, tak bude moci léčbu podstoupit na spolupracujícím pracovišti, které má nejblíže domovu.

„Budou existovat multidisciplinární týmy mezi KOC a regionálním pracovištěm, takže diagnosticko-terapeutický postup bude indikován společně. Lékaři z regionů se více přitáhnou k problematice komplexních onkologických center, což by mohlo mít význam i pro získání většího množství odborníků,“ vysvětlila na kulatém stole Zdravotnického deníku na téma Cesta pacienta k onkologické diagnostice a léčbě, který se konal 28. března v Praze, vedoucí KOC Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová (psali jsme také zde).

Regionální pracoviště a KOC tak zůstanou v kontaktu i po předání pacienta do regionu. Po stanovené době bude probíhat vyhodnocení, zda je terapie účinná, a pokud ne, vrátí se pacient do KOCu, aby multidisciplinární tým rozhodl o dalším postupu.

Kde by mohly vzniknout ROC?

V tuto chvíli už má pojišťovna v ruce návrh regionálních onkologických center. Ve chvíli, kdy ověří, zda splňují domluvené požadavky, s nimi uzavře „Zvláštní smlouvu pro centrovou péči v onkologii“.

A jaké nemocnice by se mohly ocitnout na seznamu regionálních onkologických center? Zdravotnický deník oslovil všech 15 komplexních onkologických center v Česku s dotazem, která pracoviště navrhly (ne od všech ovšem dostal odpovědi).

„Podmínkou delegace vybraných preparátů je dostatečné personální zabezpečení a zázemí pracoviště, které umožní řešení komplikací v režimu 24/7. Preskripci tedy nelze delegovat např. na ambulantní pracoviště, kde je často jen jeden atestovaný onkolog a péče je zajištěna pouze v pracovní době. Z pracovišť v okolních nemocnicích jsme byli osloveni jen šumperským pracovištěm, které podmínky pro delegaci preskripce splňuje a kde jsme se také dohodli na této spolupráci, která je v tomto případě jednodušší, protože dvě lékařky ze šumperské onkologie mají také částečný úvazek na Onkologické klinice FN Olomouc,“ popisuje tiskový mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

„Naše nemocnice, respektive Onkologická klinika VFN a 1. LF UK, bude spolupracovat s nemocnicí v Kolíně a Na Pleši; nemocnice v Kladně a Medicon schváleny nebyly, protože nezajišťují 24hodinovou službu,“ říká Regina Rothová z oddělení PR a marketingu pražské VFN.

Nemocnice Jihlava pak navrhla Oddělení klinické a radiační onkologie Nemocnice Havlíčkův Brod, Klinickou onkologii Třebíč s.r.o. s Nemocnicí Třebíč, Onkologické oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě a Onkologické oddělení Nemocnice Jindřichův Hradec.

„Pracoviště na okraji regionu může uzavřít dohodu s více KOCy, Nemocnice Třebíč a Nové Město asi budou i na seznamu Masarykova onkologického ústavu Brno. Pacienty vhodné k biologické léčbě z okresu Pelhřimov zajistíme na pracovišti v Jihlavě. Nyní by měla pracoviště uzavřít smlouvy se zdravotní pojišťovnou a podávání by mohlo začít od podzimu,“ uvádí tisková mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Krajská nemocnice Liberec pak podle přednosty tamního KOC Jiřího Bartoše navrhla pouze Jablonec.

Trochu jiný systém funguje ve Zlínském kraji. „My máme jako Komplexní onkologické centrum detašovaná pracoviště ve všech okolních okresních nemocnicích – tedy v Kroměřížské, Uherskohradišťské a Vsetínské nemocnici,“ vysvětluje tisková mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Dana Lipovská.

A jsou bohužel i KOCy, které mají smůlu – v jejich regionu totiž není žádné pracoviště, které by splňovalo požadavky ROC. K těm patří FN Plzeň a také Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.

Návrhy na regionální onkologická centra pojišťovně poslaly také KOC v Novém Jičíně a Pardubicích, neuvedly ovšem, která pracoviště na seznamu byla.

Michaela Koubová