Ilustrační foto: Myriam Zilles via Unsplash

Zakázka na brand, či účinnou látku? Pojišťovny mají jasno

Mají stejný léčebný účinek a obsahují shodnou účinnou látku, liší se akorát názvem a cenou. Zdravotnická zařízení přesto někdy namísto na účinnou látku vypisují veřejnou zakázku na konkrétní brand a sama se tak obírají o možnost získat levnější a dostupnější generikum. Předepisování léčivé látky v případě nákupu léčiv zdravotnickými zařízeními nedávno doporučilo ve svém Věstníku ministerstvo zdravotnictví a ve své závěrečné zprávě i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zdravotnický deník proto oslovil několik stran zdravotnického systému, aby sdělily svůj postoj k problematice.

„Z důvodů hospodářské soutěže a s tím spojeného požadavku na hospodárné vynakládání veřejných prostředků je žádoucí, aby byl předmět veřejné zakázky definován obecně pomocí léčivé látky (v odůvodněných případech i lékové formy apod.) proto, aby byla umožněna reálná soutěž nejen mezi distributory, ale i mezi různými zaměnitelnými léčivými přípravky,“ stojí ve Věstníku ministerstva zdravotnictví. Stejně se k věci staví i ÚOHS, které doporučilo, aby „zdravotnická zařízení v případě nákupu léčiv rovněž místo konkrétního léčiva poptávala účinnou látku“. Jak to ale vypadá v praxi? Jak se chovají samotné nemocnice?

Nejen účinná látka. Zohledňují se i jiné parametry

„Naše nemocnice, s výjimkou klinicky odůvodněných případů, vždy poptávala léčiva podle specifikace dané účinnou látkou (a dalšími relevantními parametry, jako je léková forma, síla),“ sdělila za Fakultní nemocnici Motol vedoucí tiskového odboru Pavlína Danková. Jinak postupují pouze ve výjimečných případech, například u přípravků s obsahem asparaginázy, které mezi sebou nejsou zaměnitelné. Jinak se vždy snaží soutěžit na účinnou látku. „Podíl zakázek určených pro použití v nemocnici vypsaných na konkrétní obchodní název léčiva je zcela marginální,“ shrnula Danková.

Podobně funguje vypisování zakázek na léky i ve Fakultní nemocnici Bulovka, kde se drtivá většina zakázek zadává na účinnou látku. „Zakázka je vypisována zásadně tak, aby umožnila co nejširší kompetici soutěžitelů, abychom mohli dosáhnout co nejpříznivější ceny… Zakázky jsou připravovány, a to dlouhodobě, na základě ATC třídění, tedy s jistým zjednodušením na účinnou látku nebo skupinu účinných látek,“ odpověděl za nemocnici tisková mluvčí Eva Libigerová. „Jde o obecný princip, který používáme i tam, kde je vzhledem k patentové ochraně na trhu dostupný pouze konkrétní léčivý přípravek od konkrétního výrobce a bylo by asi teoreticky možné vypsat základní zakázku takzvaně na brand. Při vypsání zakázky prostřednictvím ATC (‚účinné látky‘) ale nic nebrání ani distributorům, ani výrobci konkrétního brandu se do veřejné zakázky přihlásit,“ doplnila.

Na otázku, zdali jejich zdravotnické zařízení soutěží léky na účinnou látku, či konkrétní brand, odpověděla za Fakultní nemocnici Brno i vedoucí tamní nemocniční lékárny Šárka Kozáková. „Soutěžíme vše na účinnou látku,“ uvedla stručně. Na doplňující dotaz, zdali je u některých skupin léčiv soutěž na účinnou látku obtížnější, odvětila, že „problém vzniká v případě různých aplikátorů“. Více věc nerozvedla.

FN Olomouc: Statistiku si nevedeme

Stručně se vyjádřil i vedoucí oddělení veřejných zakázek ve fakultní nemocnici Hradec Králové, Vladimír Duchoň. „Postupujeme v souladu s uvedeným doporučením Ministerstva zdravotnictví již delší dobu a náš postup tedy není publikovaným doporučením nikterak dotčen.“

Podobný přístup k otázkám zaujal i vedoucí oddělení komunikace ve Fakultní nemocnici Olomouc, Adam Fritscher. „Fakultní nemocnice Olomouc používá při nákupu léčivých přípravků již řadu let (cca 8–10) takové postupy, které jsou v souladu s nově vydaným metodickým pokynem ministra zdravotnictví ČR pro tento druh nákupů. Metodika neříká, že vypsání na účinnou látku je jedinou možností. Pouze pro brandové soutěže stanovuje určité podmínky, které naše nemocnice vždy splňuje,“ uvedl. Na otázku podíl veřejných zakázek na účinnou látku a na brand odpověděl, že si statistiku nevedou.

Pojišťovny obecným zakázkám fandí

Všeobecná zdravotní pojišťovna se pro Zdravotnický deník vyjádřila v tom smyslu, že doporučení ministerstva ohledně generikovaných skupin léčiv vnímá jako pozitivní krok. Podobně se k věci staví i třetí největší tuzemská zdravotní pojišťovna OZP. „Jako zdravotní pojišťovna (tedy subjekt pověřený hospodařením a účelným vynakládáním prostředků veřejného zdravotního pojištění) s tímto doporučením v obecné rovině souhlasíme, protože přispívá ke konkurenci léčiv,“ odpověděl za pojišťovnu její tiskový mluvčí František Tlapák.

O tom, že by se neměly vypisovat veřejné zakázky na brand, je přesvědčen i výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel. „Tam, kde je konkurence možná, by už podle našeho názoru dnes neměla být připuštěna zakázka na brand, ale už jen na molekulu. V odůvodněných případech na specifickou lékovou formu dané molekuly,“ řekl na jednom z nedávných kulatých stolů, pořádaným Zdravotnickým deníkem. Vrubel zároveň souhlasí i s možnými výjimkami. „V případě konkrétního pacienta, z ryze medicínských důvodů, je sice možné soutěžit konkrétní brand, ale důkazní břemeno nese zadavatel a měl by to mít odůvodněno předepisujícím lékařem,“ uzavřel.

-fk-