Foto: Wikipedie

Zanecháni v bolestech. Zpráva WHO monitoruje nerovný přístup k morfinu

Nechat pacienty umírat v bolestech je stále v některých chudších zemích běžné. Za problémem stojí přístup k morfinu, který bývá omezený. Důvodem mohou být nepravidelné dodávky dané nedostatečným financováním, legislativní bariéry a regulace, ale také dezinformace. Přístup k morfinu pro lékařské použití monitoruje nová zpráva Světové zdravotnické organizace pod názvem Left behind in pain, tedy Zanecháni v bolestech.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila novou zprávu o přístupu k morfinu pro lékařské použití, která popisuje, jak je globální distribuce morfinu jako životně důležitého léku proti bolesti nerovnoměrná a nesplňuje lékařské potřeby. Zpráva zdůrazňuje problémy v přístupu k tomuto základnímu léku a nabízí opatření vedoucí ke zlepšení prostřednictvím vyvážené politiky.

Navzdory tomu, že morfin je účinný a relativně levný lék na úlevu od silné bolesti, který je už od roku 1977 uveden v prvním vydání seznamu základních léků WHO, jsou rozdíly v přístupu mezi zeměmi výrazné. Mezi státy s vysokými příjmy a nižšími příjmy je 5 až 63násobný rozdíl v odhadované průměrné spotřebě morfia.

Spotřeba se přitom mezi zeměmi s podobným bohatstvím výrazně liší. Obvykle přitom neodpovídá lékařské potřebě, což naznačuje odhadovaný počet dní, která lidé tráví v bolestech nebo trpí těžkou dušností v případě pacientů s terminálním onemocněním.

To ostatně odrážejí i údaje komise Lancet z roku 2018, která popsala nedostatečný přístup k lékům na úlevu od bolesti jako „jednu z nejodpornějších skrytých nerovností v globálním zdraví“. Faktem totiž je, že 10 procent nejbohatších zemí vlastní 90 procent distribuovaných opioidů ekvivalentních morfinu.

„Nechat lidi v bolestech, když jsou k dispozici účinné léky na zvládání bolesti, zejména při péči na konci života, by mělo být důvodem k vážnému znepokojení tvůrců politik,“ říká Yukiko Nakatani, zástupkyně generálního ředitele WHO pro léky a zdravotní produkty. „Musíme naléhavě prosazovat bezpečný a včasný přístup k morfinu pro ty, kteří potřebují lékařskou péči, prostřednictvím vyvážené politiky. Všude,“ dodává.

Kde je kámen úrazu

Přístup k morfinu pro lékařské použití je ovlivněn mnoha vzájemně se ovlivňujícími faktory, mezi které spadá řádná správa věcí veřejných, spolehlivé a efektivní procesy nákupů a dodávek, dostupnost zdrojů a budování kapacit či překážky související s příliš restriktivní legislativou a politikami, nedostatečným poskytováním služeb a postoji spojenými se špatnými informacemi.

Vzhledem k kontextu různých zemí se faktory, překážky a priority liší, což potvrzuje průzkum mezi respondenty ze 105 členských států WHO. Oproti vysokopříjmovým zemím se tak ve státech se středními a nízkými příjmy běžně uvádí jako překážka například nepravidelné dodávky morfia a jiných silných opioidů ve zdravotnických zařízeních z důvodu omezeného financování. Více než třetina respondentů ve všech regionech rovněž zaznamenala překážky vyplývající z legislativních a regulačních faktorů, přičemž si uvědomovala důležitost legislativního a regulačního rámce pro dosažení bezpečného přístupu. Nepřiměřeně restriktivní požadavky přitom mohou bránit dostupnosti pro pacienty, protože brzdí dodávky nebo ztěžují předepisování a vydávání léku zdravotnickým pracovníkům.

Je ovšem důležité poznamenat, že obavy z potenciálních škodlivých účinků opioidů jsou oprávněné, protože může dojít k jejich zneužívání. Z tohoto důvodu je pro veřejné zdraví důležitá jistá míra opatrnosti, a to například u užívání při chronické nenádorové bolesti, kdy je na místě náležitá informovanost a přiměřenost rizikům. To by však nemělo podkopávat výhody užívání opiátů, je-li klinicky indikováno a používáno vyškolenými odborníky.

Co s tím?

Zpráva také přináší soubor opatření, jejichž cílem je zlepšit bezpečný přístup k morfinu. Patří mezi ně realizace malých regionálních nebo celostátních programů zaměřených na zlepšení přístupu k morfinu pro lékařské použití s balíčkem základních služeb a produktů pro paliativní péči, který je formulován podle vzorového seznamu základních léků WHO a základního balíčku paliativních léků WHO.

Doporučení zahrnují také zlepšení správy, zefektivnění procesů zadávání veřejných zakázek a dodávek s cílem řešit jakoukoli neefektivnost, zlepšení zdrojů, jako je stabilní financování, posílení kompetentních dovedností pracovníků ve zdravotnictví a zvýšení povědomí o výhodách i potenciálních škodách užívání opiátů. Úspěch těchto akcí bude záviset na spolupráci mezi všemi zúčastněnými stranami na národní, regionální a globální úrovni.

-mk-