Foto: DOKUMENTACE PROGRAMU „Strategické investice přímo řízených organizací MZ

Anketa ZD: Jak jsou nemocnice připravené na strategické investice?

Nový program Strategické investice přímo řízených organizací MZ 2 zahrnuje investice, které vyžadují čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu a zároveň financování pomocí úvěrů. Částka investic by se měla vyšplhat na celkovou sumu 21 miliard korun, 14 miliard půjde ze státní kasy. Zdravotnický deník oslovil nemocnice zapojené do nově navrženého programu s otázkou, v jakém stupni připravenosti se jejich investice nachází.

Program strategických investic, který vychází ze dvou vládních usnesení z roku 2015 a 2020, počítá s investicemi v sedmi nemocnicích vlastněných státem.Účast státního rozpočtu je do výše 70 procent a financování z vlastních zdrojů nemocnice alespoň 30 procent. Na doporučení ministerstva financí se však přistoupilo k rozdělení stávajícího programu Strategické investice přímo řízených organizací MZ na dva programy, které poběží současně. V dosavadním programu zůstává investiční akce Fakultní nemocnice (FN) Olomouc – novostavba hlavní budovy B, FN Hradec Králové – modernizace chirurgických oborů a IKEM Praha – výstavba budov G1 a G2 k rozšíření kapacit.

Nový program zahrnuje investice týkající se výstavby gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno, pavilonu chirurgických oborů FN Plzeň, nového sdruženého objektu VFN Praha a centrálního urgentního příjmu Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha. U zmíněných investic se předpokládá čerpání úvěrů, jejichž splátkování je dlouhodobé a závěrečné vyhodnocení akcí je možné provést až po jejich ukončení. V současnosti je proto předpoklad ukončení takto financovaného programu v roce 2041.

V levém odstavci shora FN Hradec Králové, FN Plzeň a VFN. V pravém odstavci shora Thomayerova nemocnice Praha, FN Brno a IKEM. Foto: vizualizace nemocnic, koláž ZD

Novostavba Gynekologicko-porodnické kliniky je podle investičního náměstka Fakultní nemocnice Brno Radoslava Basela ve fázi zahájeného stavebního řízení a dokončování projektové dokumentace pro provádění stavby včetně přípravy podkladů pro dodání vhodných zdravotnických technologií. „Konkrétní formy financování této významné investice jsou v současné době předmětem investiční přípravy, při které ve spolupráci s naším zřizovatelem hledáme nejlepší řešení dostupná v aktuálním čase realizace projektu. Momentálně již, kromě zapojení vlastních zdrojů nemocnice a státních dotací, přistupujeme i k využívání dostupných možností spolufinancování částí projektu z prostředků EU,“ vyjádřil se pro Zdravotnický deník Basel a dodal, že zahájení provozu nového pavilonu gynekologicko-porodnické kliniky se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2027.

Fakultní nemocnice Plzeň má podle mluvčí Gabriely Levorové kompletní projektovou dokumentaci i platné stavební povolení, a to včetně připravené zadávací dokumentace pro soutěž na zhotovitele stavby i na související služby BOZP (Bezpečnost a ochrana zdraví při práci) a TDI (Technický dozor investora). Nemocnice neplánuje k projektu použít žádné půjčky ani úvěry. Investice tak bude financována pouze z prostředků státního rozpočtu a vlastních zdrojů nemocnice. „Předpokládaná doba realizace stavby dle projektové dokumentace je necelé čtyři roky. Rok dokončení bude záviset na datu zahájení prací,“ uvedla Levorová.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zatím k investiční akci nemá projektovou dokumentaci ani stavební povolení, na zahájení prací je však podle náměstka ředitele pro investice a rozvoj VFN Václava Javůrka připravena. Nemocnice k realizaci využije jednak vlastní zdroje a zdroje ministerstva zdravotnictví, ale pravděpodobně i běžný komerční úvěr se státní zárukou – takzvaný dodavatelský úvěr. „Jakmile nám ministerstvo zdravotnictví potvrdí souhlas se zahájením projekčních prací, tak se vše spustí. Stavební povolení předpokládáme na jaře 2026. Jelikož budeme realizovat projekt za běžného provozu nemocnice, na vlastní realizace musíme všechny provozy připravit, a to do léta 2027. Pak začne vlastní realizace stavby v etapách, která skončí na podzim 2029,“ poskytl Zdravotnickému deníku aktuální harmonogram investice Javůrek.

V Thomayerově nemocnici v Praze v současné době probíhá stavební řízení, přičemž dle mluvčího Petra Šulka nemocnice zvažuje zapojení dodavatelského úvěru, jehož objem by neměl přesáhnout 8 až 10 procent kalkulované ceny. Výběrové řízení na dodavatele chce nemocnice vyhlásit ke konci roku 2023, vše se však bude odvíjet od rychlosti stavebního řízení. „Předpokládaný termín dokončení projektu Centrálního urgentního příjmu je v průběhu roku 2027. Vše ale bude závislé na termínu vydání stavebního povolení a dalších navazujících kroků. Je nutné zdůraznit, že stavbu je nutné koordinovat také s realizací navazujících silničních komunikací a příjezdů do nemocnice, respektive k budově nového urgentního příjmu,“ doplnil Šulek.

-ns-