Ilustrační foto: Freepik

Belgická nemocnice umožňuje pacientům návštěvy domácích mazlíčků

Nemocnice v belgickém Sint-Truidenu vybudovala pavilon, ve kterém se mohou dlouhodobě hospitalizovaní pacienti setkat se svými domácími mazlíčky. Zdravotnické zařízení se tak snaží zlepšit jejich duševní pohodu, píše agentura Reuters.

Dlouhodobí pacienti nemocnice Sint-Trudo, kteří jsou v paliativní péči nebo vyžadují dlouhodobou léčbu, v Belgii se museli se svými domácími mazlíčky ještě donedávna setkávat pouze na nemocničním dvoře. To se však změnilo s vybudováním pavilonu pro návštěvy domácích mazlíčků, který byl otevřen minulý měsíc. Myšlenka samostatného pavilonu vznikla z rozhovorů mezi pacienty s rakovinou a nemocničními psychology. Většina nemocnic po celém světě návštěvy domácích zvířat neumožňuje z hygienických důvodů a kvůli riziku kontaminace.

„Pro dlouhodobě hospitalizované pacienty je duševní pohoda velmi důležitá při jejich zotavování a opětovné setkání s domácími mazlíčky jim opravdu pomáhá,“ uvedla mluvčí nemocnice Miet Driesenová.

Nový prostor, který za 140 000 eur (v přepočtu 3,3 milionu korun) nechala vybudovat charitativní organizace zabývající se léčbou rakoviny, umožňuje pacientům setkávat se s domácími mazlíčky jednu hodinu týdně. Prozatím je povolen vstup pouze psům a kočkám.

Pro 56letou pacientku Gretu Donnayovou, která se zotavuje z listeriózy, bylo setkání s jejím psem Rambem povzbuzením. „Vidět vašeho psa vás samo o sobě nevyléčí, ale rozhodně vás to povzbudí,“ řekla Donnayová a dodala, že to hodně znamená i pro zvíře.

Od září plánuje nemocnice využívat pavilon také pro sezení s charitativní organizací, která využívá terapeutické psy pro rehabilitaci duševních a motorických schopností.

-red-, -čtk-