Foto: Pxhere

Byznys s léky proti obezitě táhne. Na pilulky na hubnutí se nově vrhne německý farmaceutický gigant

Jedna z největších farmaceutických skupin světa plánuje vstoupit na trh s léky proti obezitě. Německá skupina Boehringer Ingelheim svou expanzi na trhu pilulek na hubnutí opírá o první testy, které přinesly slibné výsledky. Jejich léky na hubnutí „nové generace“ pomohly účastníkům testu snížit hmotnost až o pětinu, uvedl britský list Financial Times. Současným lídrům tohoto farmaceutického odvětví, společnostem Eli Lilly a Novo Noridsk, tak začíná vyrůstat vážná konkurence.

Německá farmaceutická skupina Boehringer Ingelheim se chystá vyzvat silné konkurenty na trhu s léky proti obezitě, americké farmaceutické společnosti Eli Lilly a Novo Nordisk. Německý výrobce léků podle britského listu Financial Times hodlá vstoupit na tento velmi lukrativní trh, který má obrovský potenciál dalšího růstu.

Boehringer Ingelheim podle Financial Times připravuje spuštění jedné z posledních fází testování svých léků, které mají pomoci redukovat nadváhu či obezitu. Jde o léky „nové generace“, které disponují nadějným potenciálem. Výsledky dosavadního testování jsou totiž velmi slibné a u některých účastníků došlo ke snížení hmotnosti až o 19 procent, uvedl list Financial Times.

Lepší výsledky než Wegovy

Pokud i další fáze ukáže podobné výsledky, bude lék společnosti Boehringer Ingelheim vážným konkurentem léků Mounjaro z dílny Eli Lilly nebo Wegovy, za nímž stojí dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk. Lék Mounjaro vedl u uživatelů k redukci hmotnosti průměrně o 22,5 procenta, v případě léku Wegovy to bylo kolem 15 procent.

Společnost Boehringer Ingelheim ale věří, že její přípravek survodutide by mohl vést k ještě lepším výsledkům, než ukázala druhá fáze klinického testování. Účastníci testů totiž produkt užívali 48 týdnů, po které testování trvalo, a během celého období nepřestali hubnout.

„Co nám dává naději, že výsledky budou ještě lepší, bylo, že po dobu druhé fáze klinických testů jsme neviděli žádné známky pozastavování hubnoucího procesu,“ uvedla pro Financial Times Paola Casarosaová, šéfka výzkumu terapií ve společnosti Boehringer Ingelheim. Proto se podle ní dá očekávat, že třetí fáze klinických testů, která bude trvat delší dobu, přinese ještě lepší výsledky.

Vedlejší účinky se dají řešit, říká Boehringer Ingelheim

Skupina Boehringer Ingelheim přípravek survoditude vyvinula ve spolupráci s dánskou biotechnologickou společností Zealand Pharma, a dá se říci, že funguje na podobných principech jako stávající léky proti obezitě. Především tedy snižují chuť k jídlu. Vedle toho ale ještě účinkuje podobně jako hormon glukagon, který urychluje spalování energie v lidském těle.

„Anekdoticky víme, že čím méně jídla přijímáme, tím více se přizpůsobuje náš metabolismus. Vyváženost je proto velmi důležitá pro smysluplné a účinné hubnutí,“ dodala Casarosaová. Lék se jeví jako účinní při řešení problému hromadění tuku v játrech, kterým trpí kolem 70 procent obézních pacientů, což může vést ke vzniku diabetu nebo rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Určitým rizikem se ale jeví vedlejší efekty testovaného léku. Ukázalo se totiž, že druhou fázi klinických testů nedokončila asi čtvrtina účastníků, protože se u nich objevily především zažívací potíže (zejména nevolnosti), které ale postihly i účastníky testů již schválených léků na obezitu. Společnost Boehringer Ingelheim uvedla, že těmto vedlejším účinkům by se dalo předejít, pokud by se v budoucnu dávka léku zvyšovala pomaleji.

Hubnoucí byznys má tučnou budoucnost

Trh s léky na hubnutí a proti obezitě je zatím relativně malý. Současný globální obrat činí kolem 2,5 miliardy dolarů (v přepočtu asi 54,5 miliardy korun). Podle analytiků agentury Bloomberg však tento byznys v nejbližších letech čeká obrovský boom. Do konce této dekády by se obrat mohl zvýšit více než 17násobně, a to až na 44 miliard dolarů (kolem 960 miliard korun).

Za vzestupem má stát zejména zajištění financování ze systémů zdravotního pojištění, což může přinést další inovace. Vedle toho se dá očekávat také stupňování konkurenčních tlaků, což v konečném důsledku může představovat podobný rozvoj tohoto druhu terapie jako v případě léčby diabetu.

Přesto trh mají v nejbližších letech ovládnout především dvě farmaceutické společnosti, které své přípravky již na trh dodávají. „Očekáváme, že dominovat budou farmaceutické společnost Novo Nordisk a Eli Lilly, jejichž léky tvoří 54, respektive 46 procent současného trhu s léčivými přípravky proti obezitě,“ uvedl Michael Shah, hlavní analytik analytické sekce agentury Bloomberg, Bloomberg Intelligence.

Zdeňka Musilová