Ilustračné foto: Freepik.com

Evropa má první schválenou RSV vakcínu pro kojence

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila první vakcínu proti RS viru způsobujícímu respirační onemocnění, kterou lze chránit i kojence do šesti měsíců věku. Očkovací látka od firmy Pfizer je určená také lidem nad 60 let, které stejně jako malé děti respirační syncytiální virus (RSV) ohrožuje nejvíce. Kojenci získají ochranu díky aplikaci vakcíny matce během těhotenství.

RS viry obvykle způsobují onemocnění dýchacích cest, které má mírný průběh, u kojenců a starších lidí ale existuje vyšší riziko komplikací včetně zápalu plic. Nákaza RS virem podle odborníků každý rok v Evropě způsobí asi 20.000 úmrtí, u velmi malých dětí často infekce vede k hospitalizaci. Letos v zimě intenzivní šíření RS virů způsobilo problémy v mnoha zemích EU včetně Česka.

Vakcína Abrysvo od firmy Pfizer je už druhá, kterou EMA v poslední době doporučila ke schválení. Konečné rozhodnutí je na Evropské komisi. V červnu komise schválila použití očkovací látky Arexvy od od farmaceutické společnosti GSK, ta je ovšem určená pouze lidem od 60 let.

ČTK