Foto: PxFuel

Hlášení infekčních chorob bude možné elektronicky

Hlášení infekčních nemocí by od příštího roku mělo být možné elektronicky, což má celý systém zefektivnit. Alespoň s tím počítá novela vyhlášky o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Ta také mimo jiné upravuje seznam infekčních nemocí, u kterých je nutná izolace při hospitalizaci. Novela nyní prošla připomínkovým řízením, a i když se k ní sešly nějaké připomínky, žádná ze stran nezaujala nedoporučující stanovisko.

Novela upravuje problematiku hlášení infekčních onemocnění, některé podmínky poskytování zdravotní péče a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Jak přitom vysvětluje důvodová zpráva, dosud platná právní úprava většinu povinných hlášení umožňuje výhradně papírovou formou prostřednictvím příslušného tiskopisu, popřípadě telefonicky nebo faxem. Cílem je zefektivnit a zkvalitnit systém hlášení infekčních onemocnění a také usnadnit proces hlášení zavedením možnosti elektronického způsobu hlášení přímo do příslušného registru.

„Hlavním důvodem novely vyhlášky je nutnost zakotvení systému elektronického hlášení infekčních onemocnění do tohoto právního předpisu, který bude mít za následek zefektivnění a zkvalitnění celého systému hlášení a přiblížení se mezinárodním standardům,“ píše se v důvodové zprávě.

Častější izolace v domácím prostředí

Nově také bude moci poskytovatel zdravotních služeb ve spolupráci s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví na základně zhodnocení míry rizika dalšího šíření nákazy upustit od povinné izolace ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče u vyjmenovaných infekčních onemocnění a umožnit tak nemocné osobě strávit tuto izolaci ve vlastním sociálním prostředí.

„Dalším důležitým důvodem novely je reflektování nejnovějších poznatků z klinické praxe, které umožňují u vybraných infekčních onemocnění, u kterých je v současnosti stanovena povinná izolace ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče, na základě individuálního hodnocení rizik izolaci i v jejich vlastním sociálním prostředí, což se předpokládá, že bude mít pozitivní vliv na zvládání dopadů nařízené izolace, a to nejen z pohledu psychického stavu pacienta, který je v procesu léčby nesmírně důležitý, ale i na efektivnější využití lůžkové kapacity infekčních a dermatovenerologických oddělení a oddělení tuberkulózy,“ vysvětluje důvodová zpráva s odkazem na vývoj epidemiologické situace v posledních letech, kdy na jednu stranu dochází k rozšíření seznamu povinně léčených infekčních onemocnění, ale zároveň se snižuje počet onemocnění, u kterých je povinná izolace při hospitalizaci.

Snahou tak je maximum léčby přesunout do segmentu ambulantní zdravotní péče. Léčba za hospitalizace by pak měla zůstat u infekčních onemocnění s těžkým průběhem nebo u nákaz se závažným dopadem na veřejné zdraví. Změnu, tak jak je navržena, podporují i zainteresované odborné společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

„Jelikož stávající právní úprava nereflektuje významný rozvoj elektronizace hlášení, který nastal především v době pandemie onemocnění covid-19, a s ohledem na nové přístupy v zajištění izolace založené na nejnovějších vědeckých poznatcích u některých infekčních onemocnění, je nezbytné novelizovat předmětnou vyhlášku tak, aby odpovídala správné praxi,“ dodává důvodová zpráva.

Připomínkové řízení k novele bylo ukončeno minulý týden, přičemž většina připomínkových míst neměla žádné výhrady. Zhruba od třetiny pak připomínky dorazily, jejich vypořádání by ale snad neměl být zásadní problém – ostatně i tato místa měla doporučující stanovisko. Pokud vše půjde podle plánu, měla by novela platit od 1. ledna příštího roku.

-mk-